7 entry daha
  • özeti kapanış şarkısı mortal man'in sonunda kendrick'in 2pac'a anlattığı hikaye olan albüm. tüm albüm bu hikayeye dayanıyor aslında. böylece good kid, maad city albümü gibi devamlılığını sağlıyor. bir tırtılın kelebeğe dönüşmesinin öyküsü kısaca.

    hikaye ise şu;

    --- spoiler ---

    “the caterpillar is a prisoner to the streets that conceived it ıts only job is to eat or consume everything around it, in order to protect itself from this mad city while consuming its environment the caterpillar begins to notice ways to survive one thing it noticed is how much the world shuns him, but praises the butterfly the butterfly represents the talent, the thoughtfulness, and the beauty within the caterpillar but having a harsh outlook on life the caterpillar sees the butterfly as weak and figures out a way to pimp it to his own benefits already surrounded by this mad city the caterpillar goes to work on the cocoon which institutionalizes him he can no longer see past his own thoughts he’s trapped when trapped inside these walls certain ideas start to take roots, such as going home, and bringing back new concepts to this mad city the result? wings begin to emerge, breaking the cycle of feeling stagnant finally free, the butterfly sheds light on situations that the caterpillar never considered, ending the eternal struggle although the butterfly and caterpillar are completely different, they are one and the same."

    --- spoiler ---

    wesley's theory'de kendrick sıradan bir gençken * şöhret olmasını anlatıyor. şarkının ilk verse'ü yetenekleri şöhret ve zenginlik tarafından gölgelenmiş siyahi bir sanatçının perspektifinden yazılmışken 2. verse'ünde de amerikan müzik ve eğlence piyasasının gözünden kendisini değerlendiriyor. şarkının adının wesley's theory olması da ünlü aktör wesley snipes'a bir gönderme.

    king kunta ise yetenekli bir müzisyene dönüşmesini temsil ediyor. şarkının prodüksiyonu ise on numara, sound'u kendrick'in memleketi compton'ın köklerine dayanıyor. dinledikçe sevdiğim şarkılardan oldu. şarkının ismi alex haley'nin roots: the saga of an american family adlı romanındaki kunta kinte adlı 18. yy'da yaşamış bir köleden alıntı.

    institutionalized'da ise hikayesinin "already surrounded by this mad city the caterpillar goes to work on the cocoon which institutionalizes him. he can no longer see past his own thoughts" kısmına değinmiş. zenginliğin ve gücün insanları nasıl yoldan çıkarabileceğini anlatan bir şarkı, compton'da sık sık gördüğü ve değindiği şeyleri bir kez daha anlatmış.

    these walls'da bahsedilen duvarlar tırtılın kozası. aynı zamanda seksi de temsil ediyor.

    u ise melankolik sounduyla hayvan gibi eğlenceli ve iyi hissettiren bir şarkı olan i'ın tam zıttı. geçtiğimiz günlerde rolling stone'a verdiği röportajda yazdığı en zor şarkılardan birinin bu olduğunu söylemişti.

    pharrell williams'ın prodüktörlüğünü yaptığı alright'ı dinlerken depresif moddan çıkıyorsunuz. nakaratı a$ap ferg'ün shabba şarkısına çok benziyor. albümdeki en radio-friendly şarkı olabilir. mainstream hip-hop'a en çok yaklaştığı şarkı bu.

    öyküdeki ''the result? wings begin to emerge, breaking the cycle of feeling stagnant" kısmında kendrick for sale ve momma'ya değiniyor. momma'da ünlü olmuş kendrick compton'daki evine dönüyor ve oradaki insanların hala suçlarla, fakirlikle boğuştuğunu görüyor. albümün devamında ise ayakları oldukça yere basan, daha gerçek ve ciddi şeylerden söz eden bir kendrick lamar'ı dinliyoruz.

    hood politics üzerine kafa yorulası sözleriyle albümün ağır toplarından. jesse ventura okuyan bir rapçiden bahsediyoruz, bu eleman gerçekten farklı bir kafa yaşıyor kulvarındaki diğer isimlere göre. outro ile albümün en iyi şarkısı how much a dollar cost'a mükemmel bir şekilde geçiş yapılıyor. bu şarkıda kendrick şöhretten ve başarısından sonra hissettiklerini benzin istasyonundaki evsiz bir adama anlatıyor. evsiz adama olan hisleri sırasıyla suçluluk duygusuna, acımaya ve en sonunda kızgınlığa dönüyor. en sonunda benzin istasyonundaki evsiz adam tanrı olduğunu iddia ediyor. incil'e yapılan göndermelerle, hikaye anlatımıyla dinlediğim en inanılmaz şarkılardan biri. nasıl yazdı, nasıl düşündü böyle bir şeyi bilemiyorum ama kariyerinin tepe noktası olabilir. mükemmel altyapısından bahsetmedim bile. evsiz bir adamı merkez alması şarkının adını daha da anlamlı kılıyor. gerçekten bir doların değeri nedir? kendini adamakla veya fedakarlıkla ölçülebilen bir şey midir? felsefe yapayım derken türkiye'de yaşadığımı ve doların 2.5 liranın üstüne çıktığını, artmaya devam ettiğini farkedip susuyorum. kendrick'e göre olmasa da türkiye'ye göre dolar 2.6 lira.

    complexion ve the blacker the berry ırkçılığı merkezine alan şarkılar. complexion'daki rapsody'nin performansı çok iyi. hatta bu şarkıdaki verse'ü kendrick'in kısımlarından daha iyi ve etkili olmuş. albümün 2. single'ı -ve bana göre en iyi 2. şarkısı- the blacker the berry bekleneni fazlasıyla karşılıyor. ''six in the morn, fire in the street burn, baby, burn, that's all i wanna see'' sözleri 16 ağustos'ta sabaha karşı patlak veren ferguson olaylarına gönderme. şarkının introsunda kendrick'e eşlik eden vokal ''bize diz çöktürdüler, inanmadığımız tanrıya dua ettirdiler'' diyor. doğduğu dönemdeki abd başkanı reagan siyahi gençlerden resmen bir canavar yarattı, özellikle de hip-hop dinleyicilerinin aşina olduğu bir konu. reagan'ın yarattığı bu öfkeli kalabalığın tam ortasında yetişmiş bir genç bu şarkıda tüm nefretini kusuyor. mükemmel altyapısıyla insana gaz veren, tüylerini ürperten bir şarkı. 2015'in en iyi 3-5 şarkısından biri hatta.

    you ain't gotta lie west coast tarzıyla kendrick'in köklerini yansıtan şarkılardan biri. diğer mainstream rapçilerden farkını yansıtıyor genel olarak. i iyi hissetmeyle ve kendini sevmeyle alakalı. albümün genel soundu gayet karanlık olduğu için diğerlerinin arasından sıyrılıyor. single versiyonuyla albüm versiyonu farklı, albüm versiyonu gerçek bir canlı performans gibi bu da hoşuma giden ayrıntılardan birisi. albüm versiyonu kesinlikle daha iyi ve daha eğlenceli olmuş, şarkının ruhu gerçekten hissediliyor.

    albümün kapanış şarkısı mortal man ise martin luther king jr, nelson mandela ve 2pac gibi ünlü aktivistlere ve düşünürlere karşı bir saygı duruşu. kendrick onların yolunu izliyor ve kendisini bu konuda yeni jenerasyonun sesi olarak görüyor. şarkının sonunda da 2pac ile konuşuyor. bu kısmı gerçekten mükemmel hazırlanmış dinlerken şok oldum açıkçası. 2pac ile kendrick konuşurken arka fonda çalan şarkı o kadar güzel ki insan albümün bitmesini hiç istemiyor, albümün muhteşemliğine yakışır bir kapanış.

    hazmedilmesi zor, herkesin beğenemeyeceği dolu dolu bir albüm kısacası. sürekli uyuşturucudan, alkolden, güzel kızlardan bahseden diğer mainstream rapçilerin aksine dünyaya anlatacağı bazı şeyler olan, düşünen genç bir adamla karşı karşıyayız. insanlara ağır gelecek gerçek şeylerden bahsediyor, yaptıkları yapacaklarının ispatı. albümü tırtıl-kelebek metaforuyla bir adamın olgunlaşması olarak değerlendirmek daha doğru olur.
43 entry daha
hesabın var mı? giriş yap