809 entry daha
  • diyelim ki bir kurnazlik pesindesiniz kendinizce. bir eviniz var ve satacaksiniz. degeri de, atiyorum 380bin euro; ama gelir vergisi odemesinde bu fiyat uzerinden degerlendirilirse, bu paranin yine atiyorum 50bin euro'sunu alacagi icin devlet, kagit uzerindeki satis fiyatini, alici ile anlasip 250bin olarak gosteriyorsunuz ve 20bin euro vergi odemesi cikiyor size. buraya kadar her sey normal. bunu yapmaya karar verip hazirliyorsunuz satis icin her seyi.

    bunu turkiye'de gayet yapabiliyorsunuz. cok duydum cunku. sorunsuz sekilde halloluyor, alan memnun satan memnun devam ediyorlar.

    ama almanya'da su sekilde oluyor:
    noter, sizin satis icin hazirladiginiz belgelerin onayini vermek icin, bunlarin bir nushasini da devletin ilgili kurumuna gonderiyor. onlar da hizli bir prosedur uygulayip onay veriyor ve islemler basliyor. ıste o ilgili kurum, bilir kisi heyetinin yardimi ile evin gercek degeri hakkinda inceleme yapiyor. sonra ciddi bir anormallik sezerse, burada hemen "devletin oncelik hakki" yasasi devreye giriyor.

    bilal'e anlatir gibi anlatayim bu kismi: devlet geliyor yanina ve diyor ki, "dostum, bu evin degeri 380bin euro. hani simdi pazarlik falan yapilmistir 370 olsun demissindir. ya da uyaniklik yapip iyi musteri bulup 390a vermissindir. ya da cok sikisik durumdasindir da 360a vermissindir. hepsi tamam. lakin sen bu evin fiyatina 250bin euro demissin. madem oyle, bu evi devlet olarak biz aliyoruz senden." huuooop diye aliyor evi hemen ve sen de apisip kaliyorsun. zaten 250bin'e satmayacak miydin? iste hazir aliciyiz sana. al parani diyerek evi elinden kagit ustunde gosterdigin fiyata aliyor. "hö?" diye bakmak disinda hicbir sey yapamiyorsun. "ya aslinda bu fiyat degildi ama bu" dersen zaten mahkemeye verilirsin hemen. diger sekilde resmen binlerce euro zarar.

    almanya'ya olur hani bir gun yerlesirsiniz ne bileyim ticaret yaparsiniz, denk gelir boyle bir sey. aklinizin bi kosesinde kalsin. en onemli kurali unutmayin:

    - almanya da asla devleti kandirmaya calismayin. sen kurnaz isen, devlet senden on kat kurnaz.
7939 entry daha
hesabın var mı? giriş yap