5 entry daha
  • bilimsel terimlerle fazla bunaltmayan, kolay okunabilen üsluba sahip yuval noah harari yapıtı. kitaba başlarken okumakta çok zorlandığım, ansiklopedi gibi ağır gelen guns germs and steel gibi bir kitapla karşılaşacağımı sanmıştım. yanıldım. çok rahat okunabilecek bir kitap. birkaç cümlede yazım yanlışı ve anlatım bozukluğu var. edebi bir yapıt olmadığı için rahatsız olmadım. bazı örneklerden anladığım kadarıyla çevirmen, verilen örneklerin okuyucular tarafından daha iyi anlaşılabilmesi için değişiklik yapmış. cumhuriyet ve imparatorluk dönemi, istanbul ve izmir karşılaştırması, beşiktaş taraftarları vs.

    çevirmen: ertuğrul genç.
    şiddetle tavsiye edilir. okuyunuz, okutturunuz.

    icanus' un uyarısı ile edit: kitabın 2. baskısının girişinde, yazar tarafından çeviri yapılacak dillere göre verilen örneklerin bizzat uyarlanmış olduğunu öğreniyoruz. ilk baskısında böyle bir açıklama yoktu.

    --- spoiler ---

    yazar israilli. nazilerin evrimsel hümanist, komünizmin ve kapitalizmin din olduğunu söylüyor. çok saçma gelebilir ilk bakışta. açıklamaları ve tanımlarıyla bir mantığa oturuyor. en çok etkilendiğim bölüm homo sapiens’ in sonu bölümü. hep alışıldık insan türünün kendisini ve tüm dünyayı yok edeceğine dair kara senaryolardan daha kötüsünü sona saklamış. tabi bir ihtimal. genleriyle oynanmış tatminsiz üstün insanlar krallığı. yazarın da dediği gibi bugün bu senoryanın ulaşabileceği boyutları kavrayabilme yeteneğimiz yok ve insanların karşısına çıkan farklı yollardan hangisine sapıp nasıl bir yolculukta seyahat edeceği de muamma. ah sapiens, zalım sapiens.

    güldüren bir cümlesi: “ bir maymunu, ölümden sonra gideceği maymun cennetindeki sınırsız muzla kandırarak elindeki muzu vermeye asla ikna edemezsiniz. “

    tabulara tekrar lanet ettiren bir cümlesi: “ askeri düzeni ne sağlar? bir orduyu yalnızca zor kullanarak örgütlemek imkansızdır; en azından bazı komutanların ve askerlerin tanrı, onur, vatan, erkeklik veya para gibi bir şeylere inanmaları gerekir. “
    --- spoiler ---
643 entry daha
hesabın var mı? giriş yap