1 entry daha
  • turkiye'de thales firmasi ana yuklenicisi olarak havelsan'in da katkilari ile elde edilen ucak.

    --- spoiler ---

    deniz kuvvetleri komutanlığı'nın 6 adet ve sahil güvenlik komutanlığı'nın 3 adet olmak üzere toplam 9 adet cn-235 tipi uçağın görev sistemlerini oluşturan donanımı için komuta kontrol sistemi geliştirilerek uçak platformlarına kurulumu ve entegrasyonu projesidir.

    ihalesi savunma sanayii müsteşarlığı tarafından yapılan projede havelsan, projenin ana yüklenicisi thales airborne systems firmasının ana alt yüklenicisi olarak görev almaktadır. söz konusu projede havelsan'ın sorumlu olduğu iş paketlerinin thales firmasına teslimatı, son paketin 2010 yılında teslim edilmesi ile tamamlanmıştır.

    bu projenin iki ana alt sisteminden biri olan yer destek sistemlerinde iş paketlerinin tamamına yakını ile diğer ana alt sistem olan hava platformu kısmındaki fonksiyonel görev bilgisayarı yazılımları'nın tamamı havelsan tarafından geliştirilmiştir.

    havelsan bu projede, taktik komuta sistemi (tactical command system - tcs), taktik komuta kontrol bilgi sistemi (tactical command and control ınformation system - tccıs), yer kontrol istasyonu (eğitim sistemi dahil), sistem entegrasyon test tezgahı ve görev sistemi araçlarının üretimi ile entegre lojistik destek hizmetlerini sağlamaktadır.

    deniz karakol ve deniz gözetleme uçaklarının icra edeceği operasyonların görev öncesi hazırlıklarının yapılmasını ve görev sonrasında tespitlerin raporlanması ve bilgilendirme fonksiyonlarının yerine getirilmesini sağlayan yer istasyonları komuta kontrol bilgi sistemi (tccıs-tactical command and control ınformation system) yazılımı geliştirilmiş ve donanım altyapısı ile birlikte teslim edilmiştir.

    tcs, uçak üzerindeki yazılımlardan taktik komuta sistemi görev bilgisayarı yazılımıdır. deniz karakol uçağı ve deniz gözetleme uçağı üzerinde bulunacak olan bu yazılım; çeşitli sensörlerden gelen verilerin sisteme aktarılmasını, kullanıcının bu veriler ile komuta kontrol işlemlerini gerçekleştirmesini, gerekli verilerin yer istasyonu ile değişimini ve bilgilerin kaydedilmesini sağlamaktadır.

    sözleşme kapsamındaki yükümlülüklerinin tamamını yerine getiren havelsan, şimdi entegre lojistik destek ve eğitim alanında projeyi desteklemeye devam etmektedir.
    --- spoiler ---
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap