• oncelikle belirtmek isterim ki bu bir anket basligi degildir, bu basliga anket muamelesi yapanlara nefret sacacagimi simdiden hatirlatmak isterim.

    cogunlugu ezici buyuk arap nufusuna sahip ve yine cok buyuk bir cogunlukla monarsi ile yonetilen ulkelerdir. benim burada dem vurmak istedigim konu ise, kendi vatandaslarina layik gordugu bu monarsik yonetiminin saglamligini ve devamini, merkezinde israil karsitligi -aslinda dusmanligi daha dogru bir sozcuk- barindiran milliyetci yaklasimlar ile saglamalaridir.

    cogu goreli sanal refahlarini petrol gelirine borclu olan bu ulkelerin yonetimleri, bir zamanlarin avrupaya karsi bariz ustun arap uygarliginin sona ermesine ve asiri dinci siyasi goruslerin baskisi altinda kalmasina sebep olmuslardir. muhtemelen israil var olmasa idi ya cezayirdeki berberilerle ya da irandaki perslerle ugrasacak olan [o da olmadi birbirleri ile ugrasacaklardi muhtemelen] bu ulkeler, su an israil dusmanligini bir numarali varlik sebebi olarak benimsemis ve daha da garip bir sekilde ucuncu ulkeler ile iliskilerini de yine bu ulkelerin israil'e yaklasimlari uzerine kurmuslardir.

    ilgili kisiler muhtemelen takip etmistir, son iki aydir arap medyasinda bir turkiye sevgisi modasi peydah olmus, hatta zaman zaman "ya biz bu birinci dunya savasinda turklere ayip ettik galiba" seviyesine varan yorumlara ile karsilasmak mumkun olabilmistir. bu yazarlarin gunah cikarma seanslarinda samimi olduklarini tum iyiniyetimle ummakla beraber, bunun arkasinda yatan sebebin turkiye - israil arasinda yine son bir iki aydir var olan gerilim oldugu cok acikca bellidir.

    herhangi iki ulke arasinda iliskilerin inisli cikisli olmasi son derece dogal bir olgu olmakla beraber, ucuncu bir ulkenin, bu ulkelerden biri ile iliskisini bu ulkenin diger ulke ile iliskilerine dayandirmasi son derece ictenlikten ve inandiriciliktan uzaktir. uzun vadede cikarlari incelendiginde birlikte hareket etmeleri son derece elzem olan turkiye ve israilin iliskilerinin yakin gelecekte yeniden eski seyrine donecegi aciktir. o gun geldiginde arap ulkeleri kamuoylarina "bakin turklerin islam anlayisi bu kadar iste" diyecekse ben kendilerine sahsen simdiden "hadi canim, hadi guzelim, ote" diyorum.
34 entry daha
hesabın var mı? giriş yap