3 entry daha
  • arap ulkelerinin vatandaslari olan arap halkinin, gunumuzdeki israil devletinin kurulusundan once topraklarini kendi elleri ile yahudilere sattigi gozonunde bulundurulursa, gunumuze kadar uzayan karsilikli catismalarin kokeninde birtakim kisi/gruplarin israil karsitligini ve dini kullanarak siyasi rant elde etme amaclarinin yattigi acikca gorulebilir. ha bu kokenden gelen sorunlar gunumuze kadar dallanip budaklanip icinden cikilmaz hale gelmis ve kan davasina donusmustur o ayrica incelenmelidir. son haddede bugun ki israil karsitligi araplar icin birlestirici bir tavir olarak gorunse de arap birliginin faaliyetleri incelenirse aslinda ortada arap birligi diye birsey olmadigi, bu dusuncenin de baskici yonetimlerin halki kontrol altina almak icin kullandiklari bir arac oldugu anlasilabilir. yoksa israilin buyuk bir miktarda isgucunun arap vatandaslarindan olusmasi -ironik bir sekilde yahudilerin eski misirdaki konumlarini su an israilde araplar almistir- veya suudi arabistanda da tum dunyada oldugu gibi en cok tercih edilen guvenlik yaziliminin israil merkezli checkpoint olmasi da zaten mumkun olamazdi.

    ote yandan, islamin kutsal yerler olarak onem atfettigi ve elinde bulundurmak istedigi yapilar ve bolgeler zaten yine islamin kabul ettigi bir din olan yahudiligin kutsal yapilaridir. benim anlamadigim, islami dusuncenin yahudiligin kutsal kabul ettigi bir binayi, tevratin tanri tarafindan gonderildigini kabul etmesi bir yana kuranda da kabul edilmisken siyasi sebepler ile zaptedip sonra camiiye cevirip ondan sonra da "burasi bana ait kutsal bir binadir" demesidir. sahsen ben burada tutarsizlik disinda birsey goremiyorum.

    son olarak uluslararasi iliskilerde tutarlilik, ictenlik ve inandiricilik aranan ozelliklerdir, zira iki dunya savasi sonrasinda bu savaslarin ulkelerin birbirlerine karsi yaptiklari anlasmalara riayet etmemelerinin sebep oldugu anlasilmis ve kuramsal olarak uluslararasi iliskiler denen olgu bu kavramlar uzerine oturtulmustur.
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap