1101 entry daha
  • ülkedeki ithalat ve üretim yapan büyük firmalarının çoğunun dolarla mal aldığını, dolarla borçlandığını düşünürsek nasıl çıkmadığını anlayamadığım krizdir.
    dolar bu düzeylerde arttığı için neler olacak oturup bir bakalım; ülkemizde ithalat üzerinden satış yapan ve üretim yapan hemen hemen bütün firmalar aslında dolara bağımlıdır. üretim yaparken kullanılan malzemelerin çoğu dolarla alınmaktadır, ithalat yapan çoğu firma da dolarla çalışmaktadır. her dolar artışında bu firmaların maliyeti artacak ve bu maliyet artışı piyasaya sunulan malın fiyatına yansıyacaktır, bu fiyat artışı piyasaya mal almaya giren geliri değişmeyen aksine azalan halkın gitgide bu malı almamayı tercih etmesiyle sonuçlanacaktır, ikame mal demesin kimse sonuçta bu ikameler de doların kulu ve kölesi. talebin olmadığı yerde arz olmaz, ürettiğini veya ithal ettiğini satamayan firma piyasadan çekilecek ve piyasa gitgide çöküşe yönelecektir. bu kadarla kalacak mı? tabiki hayır; çöken firmalar veya satışı azalan firmalar işçi çıkartma, ücretleri düşürme gibi hamlelere kalkacaktır, unutmayalım çökmeyen firma zaten zararına satış yapmaktadır. bu işçi çıkarmaları, maaş düşürmeleri halkın yine alım gücünü etkileyecek ve piyasa bununla yine zararlı çıkacaktır.

    o yüzden istediğiniz kadar doların yükselmesi bizi etkilemez diye bik bik konuşun; biraz bekleyip neler olacağını görelim. bunlar sadece dolar açısından baktığımızda olanlardı diğerlerine girmiyorum bile.
750 entry daha
hesabın var mı? giriş yap