aynı isimde "la casa de papel" başlığı da var
3 entry daha
  • --- spoiler ---

    ee mükemmel bir kitap bu. öncesinde joseph conrad'ın gölge hattı'nı okumuş olsaydım iyiydi. oldukça atıf var çünkü. özellikle son sayfada brauer'in gölge hattı'nın ötesine geçtiği vurgusu, oldukça meraklandırmış durumda beni, yazarın öngördüğü son, benim tasavvurumla ne kadar uyumlu sorusu ile.

    carlos brauer, üzerinde çalıştığı sınıflandırma sistemiyle zamanında goodreads'ın algoritmasını düşünmüş bir adam. yani bu zamanda yaşasaydı, dellenmemesi muhtemeldi. açardı hesabını, kategorilerini oluştururdu. tavsiyelere bakardı, onun için de geliştirmeler önerirdi, librarian olurdu. e-kitap okuyucusu olsaydı ya da; kindle'ına 20 000 kitap atabilir miydi bilemem ama en azından 1000'ini atsa, hem bütçesi sarsılmazdı, hem de soğuk suyla duş almak zorunda kalmazdı. gel gelelim bunu ister miydi? "ziyaretçilerinin kütüphane raflarındaki kitaplara hayran hayran bakabilmeleri için mutfakta kahve hazırlama işini kasten uzatan filoloji profesörü" tavrından kurtulduğu ölçüde, evet.

    öte yandan iyi ki dellendi brauer, bu sayede kendi gerçeğine yelken açtı ve de özgürleşti çünkü. kanımca yollara düştü, yaşamaya, aramaya gitti. kitap, olabilecek en güzel şekilde bitti benim açımdan. sonuç okuyucuların kitaplara bakış açısına göre şekillenir elbette ama benim kendi açımdan gelmek istediğim nokta, tam da brauer'in geldiği noktadır.

    yapılması gereken brauer'in yıktığı duvarlar gibi, bir noktada yakılmasıdır tüm kitapların. benim, şenlik ateşine, son olarak, içerisinden bir pasajı, son pasajı okuduktan sonra atacağım kitap ise andre gide'nin dünya nimetleri olacak.

    " nathanael, at kitabımı; onunla yetinme. senin gerçeğini bir başkasının bulabileceğini sanma; her şeyden çok, bundan utan.."

    --- spoiler ---
52 entry daha
hesabın var mı? giriş yap