1 entry daha
  • 1805'de gerçekleşen, hem kutsal roma germen imparatorluğunun sonunu getirmiş hemde napolyon'un dehasını da göstermiş olan savaştır.
    napolyon iktidara geçtikten sonra askerlik vasıflarından yoksun olduğunu düşündüğü avusturyalıların üzerine yürümeye karar verdi.
    burada elde edeceği zaferle orta avrupa'da elini güçlendirecek ve önemli kazanımlar elde edecekti.
    napolyon topladığı kuvvetlerle avusturya üzerine yürüdü. ilk muharebede fransızları tek başına durduramayan ve ağır kayıpla geri çekilen avusturyalılar diğer yandan da rusya'nın yardımını istemişlerdi.
    geri çekilen avusturya ordusu, rus ordusunun desteğiyle birleşerek tekrar ileri harekata geçtiler.
    bu durum ise zaten napolyon'un en başından beri öngördüğü ve kendini hazırladığı senaryo idi. zira asıl amacı bu iki büyük orduyu aynı anda yenip diğer ülkelere mesaj vermekti.
    savaşın başında bazı birliklerin aldıkları emirleri yanlış yorumlaması gibi sebepler ile rus-avusturya kuvvetleri avantaj elde etti. buradan aldıkları cesaret ile tüm güçleri ile merkeze saldırmayı denediler. ancak napolyon ve mareşal ley'de tam da bunu bekliyordu. zira savaşın kader anı şüphesiz fransız süvarilerinin pusuya yatması ve savaşın en can alıcı yerinde saldırıp zafere yaklaşmış olan rus-avusturya birleşik güçlerini ezmesi oldu.
    fransız atlı güçlerinden haberi olmayan ve kendi ordularında artık süvari kuvveti bulundurmayan rus-avusturya güçleri fransız savunmasını tam kıracakken bu baskınla bozguna uğradı ve dağıldı.
    bu zafer viyana yolunu napolyon'a açmış ve yepyeni bir siyasi harita yaratmıştır.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap