9096 entry daha
  • öncelikle 5x2 için: #50768179

    reddit'deki lukeatlook isimli kullanıcı her hafta dizideki sahnelerle ilgili kitaplardan spoiler vermeden çeşitli bilgiler veriyor, ben de bunları amme hizmeti yapıp türkçe'ye çeviriyorum. lukeatlook bugüne kadar hep doğrudan reddit'de yazıyordu ancak bu haftadan itibaren başka bir siteyle anlaştı ve yazılarını burada yayınlamaya başladı, ben de bundan sonra yazının orijinal linkini ve reddit'deki başlığını paylaşacağım.

    spoiler içeriği: dizinin 5x3 ve kitapların 5x3'e denk gelen kısımlarından çeşitli bilgiler içerir. orijinal yazıda bence spoiler sayılabilecek küçük bazı kısımlar vardı ve bunları çevirirken es geçtim, orijinalini okuyacaksanız haberiniz olsun.

    --- spoiler ---

    yazının orijinali: http://www.adventuresinpoortaste.com/…high-sparrow/
    reddit başlığı: http://www.reddit.com/…for_nonreaders_high_sparrow/

    * şövalye öldürüceğimi sanıyordum

    bu bölüm kısmen arya stark'ın kargaların ziyafeti'ndeki 2. bölümünden uyarlanmış. nazik adamın * yerinde tanıdık bir yüz olması için halen jaqen h'gar var (ki grubun adını düşünürseniz epey ironik) ama bunun dışında arya'nın hikayesi yaklaşık aynı şekilde ilerliyor.

    belki dizide bunu daha sonra açıklayabilir ancak yine de belki bahsetmezler diye izah edeyim, braavos şehri valyrian sakinlerinin isyan eden köleleri tarafından kuruldu. köleler valyria'dan olabildiğince uzakta güvenli bir yer yaratabilmek için braavos'a kaçtılar. kölelerin sayısız kültür ve dini hepsinin aynı ölüm tanrısına taptığını farketmelerini sağladı. the house of black and white'da 7 tanrının tümünün değil sadece yabancı'nın * heykeli olduğunu unutmayın. çok-yüzlü-tanrı * spesifik olarak ölüm tanrısı. insanlar genellikle tapınağına ölmek üzereyken son nefeslerini vermek için gelseler de sadece uğrayıp mum yakanlar da var. "kimsesiz" * olarak bahsedilen diğer kız şimdilik olması gerektiği kadar gizemli. arya'nın needle'ı sakladığı sahne kitaptan aynen aktarılmış.

    şu anda dizi arya'nın kitaptaki hikayesine paralel gitse de ilerleyen bölümlerde direk olarak ejderhalarla dans'ın son bölümüne atlama ihtimali de var, yani eğer kitabı okuyorsanız en kısa sürede bitirmenizde fayda var.

    * aslan yatakta *

    bu kısım biraz ilginç. kitaptaki tommen baratheon halen 9 yaşında. blackwater savaşı sırasında cersei'nin kucağında tommen'le iron throne'da oturduğunu, stannis baratheon şehri ele geçirirse zehirlemek için hazır beklediğini hatırlıyor musunuz? o zamandan beri pek bi zaman geçmedi. kitaptaki tommen tombul, tatlı ve baya çocukça, vaktini resmi mühürler ve kedileriyle oynamayarak geçiriyor. aynı fikirde olmadıklarında cersei tommen'i şamar oğlanı pate'i çağırıp kral muhafızlarından * birine eşşek sudan gelinceye kadar dövdürmekle tehdit ediyor.

    o zaman yaş farkına rağmen evlilik nasıl işliyor? tahmin edebileceğiniz üzere ilişkileri daha çok abla-kardeş ilişkisi gibi, yeni evliler arada bir aynı yatakta yatıyorlar ama her zaman başlarında bir kral muhafızı bekliyor. henüz cinsel ilişkiye girmediler ve bu margaery'i resmi olarak 3 kez evlenmiş bir bakire yapıyor.

    reşit olmayan bir karakterin seks sahnesi olması dizi açısından dönüm noktası. bu bölümden önce sansa stark'ın bölümlerindeki cinsel içerikler ya azaltıldı ya kesildi, bunların arasında margaery'de dahil kız arkadaşlarıyla yaptığı "deney"ler, hound'u da içeren ve tartışmaya açık rüyaları ve tyrion lannister'la gerdek gecesi de var (hatta sansa tyrion'un vücudundaki bozuk olmayan tek kısmın "aleti" olduğunu düşünüyor). henüz dizide ne olacak bilmesek de bundan sonra yaşı küçük diğer oyuncuların da bu tarz sahneleri olabileceğini varsayabiliriz.

    king's landing'deki entrikaların parçası olan ve dizide olmayan pek çok ikincil ve üçüncül karakter var. şu anda cersei'nin hizmetinde olan kettleblack kardeşler'de bunlardan ikisi ancak belki de bu konuya önümüzdeki haftalarda dönmeliyiz. şu anda tahtın pek çok sorunu var; riverrun halen kuşatma altında, ironborn * kuzey sahillerine saldırıyor, dorne sinirden kudurmuş durumda ve dizide bahsedilmese de stormlands'in ciddi bir kısmı ve dragonstone'un etrafındaki sayısız ada stannis baratheon'a bağlı.

    high sparrow bölümdeki en mühim yeni karakter olsa da yüksek miktarda spoiler içerdiği için kitaptaki high sparrow'dan haftaya bahsedeceğim. yapılan epey değişiklik var ve çok fazla bilgi vermeden bunları anlatmak epey zor. bu kısımda aş evlerinin * yeni veya sparrow'lara has bişey olmadığını belirtmekte fayda var, flea bottom mahallesinde başından beri varlar ve en az o bölge kadar kötüler. hatta kralların çarpışması'ndan itibaren "kendini aş evinde kazanın içinde bulursun" gibi tehditleri de ara ara duyuyoruz.

    * sansa olmak acı çekmektir

    haftalık hatırlatma; bunların hiç biri kitaplarda olmuyor. yani bu durumda sadece ortamla ilgili bilgilerden, karakterlerin geçmişleri ve alternatif hikayeden bahsedebilirim.

    artık karakter hikayelerinin çoğu ejderhalarla dans'daki kısımlarını işlemeye başlıyor. bolton kısmını ele alırsak ejderhalarla dans'da eşsiz bir deneyimle theon greyjoy'un başına gelen şok edici olayları öğreniyoruz. kitaplarda theon'u en son kralların çarpışması'nda, winterfell kuşatması sırasında (ya da ramsay snow ironborn kaleyi ele geçirdiğinde kaleye yardım etmeye geldiğinde) kaybolduğunda görmüştük ki kitaplar ilk çıktıklarında okuduysanız arada 13 yıl var. ejderhalarla dans'da hikayeyi gözlerinden gördüğümüz reek tanınamayacak kadar kötü durumda, hatta çoğu okuyucu 2-3 bölüm geçene kadar kim olduğunu anlayamamıştı bile. dizi ise theon'un çektiği işkenceleri 3. ve 4. sezonda detaylı olarak işlemişti.

    kitapta winterfell'de sansa ve littlefinger'dan başka karakterler var ve kitap ve dizideki sansa'nın arasında henüz bağlantı kurulmadığı için o hikayeden ne zaman bahsetmem lazım emin değilim. burada epey riskli bir bölgeden geçiyoruz ve sanırım en iyisi arkamıza yaslanıp yolculuğun tadını çıkarmak. gerçi "tadını çıkarmak" bu kısım için pek uygun olmayabilir ama göreceğiz. yine de eyrie'deki sansa'nın karakter gelişimini içeren kısımları atlasak da dizinin aynı hikayenin "daha sert, daha iyi, daha hızlı, daha güçlü" * versiyonu değil de diyemiyorum.

    brienne'ye gelince onun hikayesini de tahmin etmek sansa'nınkini etmek kadar zor. izleyebileceği çeşitli yollar var ama jaime lannister'in güneye gittiğini ve riverlands'ın hikayeden çıkarılmış gibi durduğunu göz önüne alırsak muhtemelen sansa'yı winterfell'e kadar gerektiğinde kurtarmak için takip edecek. başka bişey olursa epey şaşırırım.

    * edd bana bir kütük getir *

    dizideki stannis daha çok güçle ve daha az yardım etmekle alakalı olduğu için çekiciliğini kaybediyor. "kuzeyde savaşmak için doğduğum düşman var" "kimseyi yakmayacağım, daha fazla dua et", "buz ve soğuktan yapılmış iblisler. kadim düşman. önemli olan tek düşman" gibi sözleri ne yazık ki uyarlamada eksik.

    küçük değişikliklere rağmen bu sahne kısmen kitaptakine sadık. yapılan değişiklikler anlaşılabilir ve ortam değişimi yüzünden biraz da gerekli, dizi kitabın aksine jon snow'un düşüncelerini yansıtamaz. jon, janos slynt'ı hapis ederek veya rütbe düşürerek disiplin etmeye kalkarsa sonuçlarının ne olacağını düşünüyor, bu tarz bir cezalandırmanın intikam ve firarla sonuçlanacağı sonucuna varıp lord slynt'ın dışarıya çıkarılıp asılması emrini veriyor.

    küçük bir ek; janos slynt king's landing şehir muhafızlarının * komutanıydı. siz littlefinger'ın ned stark'ın boğazına dayadığı bıçağa bakarken muhafızları * kral eline karşı lannister'ların kontrolüne veren lord janos slynt idi. 2. sezonun başında tyrion kral eli olarak göreve başladığında sadakati kolayca parayla satın alınabildiği için slynt'ı duvara yollamıştı.

    * bir cüce, bir hadım ve bir casus bir kerhaneye girer

    tyrion'un hikayesinde karar verememiş durumdayım, tüm hikayeyi şimdi mi anlatmalıyım ya da dizi bundaki parçaları daha sonra işleyecek mi? jorah mormont, nam-ı diğer friendzone'un lordu tyrion'u kaçırınca ejderhalarla dans'daki hikayeyle dizinin ortak nokta oluşmuş oldu, ancak pek çok soru halen cevaplanmamış durumda.

    kültür ve dillere gelirsek, tyrion eğitimli bir adam ve valyrian tyrion'un gençliğinde soyluların diliydi. dizide şu ana dek high valyrian konuşanlar missandei, daenerys, melisandre, thoros of myr ve yeni rahibe. rahibeden bahsetmişken, kitaplarda daenerys'i kutsayan bir kırmızı rahibin * yerine geçmiş ve rahibeyi daha sonra da görebiliriz.

    volantis'le ilgili daha fazla şey yazmak isterdim ancak bunu yazdığım sırada asoiaf wiki 500 veya 503 hatası veriyor ve benim hafızam o kadar da iyi değil. robb stark'ın eşi talisa'nın volantis'den geldiğini hatırlamıyor olabilirsiniz, onu hatırlatmış olayım en azından.

    --- spoiler ---

    5x4 için: #51106000
33168 entry daha
hesabın var mı? giriş yap