8 entry daha
  • asur ve babil bilgelik tanrısı, kalem tanrısı. gizli-açık bilimleri, belli olan ve olmayan bilgileri
    gözetir. rahipleri hekim ve astrologtu (keşke günümüzdeki din adamları da sarık giymekten başka bir işe yarayabilseler). müminleri, nabu'nun ayakucuna, her şeyden çok sevdiği kitaplar ya da yazılar bırakırlardı.

    ana tapınağı ezida, borsippa isimli kentteydi. babil kentini ise babası marduk'a kaptırmıştı. ama yeni yıl bayramında bir süreliğine de olsa, borsippa'dan babil'e getirilirdi dev heykeli. m.ö. 14. yüzyılda asurluların yükselişiyle nabu sonunda ilime ve yazıya önem veren bu halk sayesinde hızla yükseleşe başlar.

    efsanesine göre kaos tanrısını yenip dünyayı ilmiyle aydınlığa çıkarmıştı, bilinmezlikten bilinene geçişti o. isminin anlamı da ''duyuran'' dı, ''açıklayan'' dı. insaoğluna ''düşünme yetini kullan ey cahil'' diyen tanrı olduğu için, sanırım bir ilah seçecek olsam, tapınmak için, kesin koyu bir nabu cu olurdum. ibadet için okumadık kitap bırakmazdım. okudukça sevap yazılırdı haneme..

    kazılarda çıkan nabu'ya ait heykel kabartmalar vs, louvre ve british museum a kaçırılmıştır. iyiki de kaçırılmıştır bu cahillerin elinde kaybolup gidecekti.

    artık asur kralı adad-nirari ııı (810-782 m.ö.) dönemine gelinmiştir. ilginç bir dinsel devrim gerçekleşmek üzeredir. artık tanrı sayısı hem fazladır , hem de tanrın ne kadar güçlüyse sen de o kadar güçlüsündür çağı gelmiştir. tek tanrı inançları gözde bi hale gelmiştir bu anlamda. karlımız nabu'yu tek tanrı ilan eder. başka tanrılara güvenmeyin der. nabu'nun tahtını nimrud kentine taşıdı. (ışid'in şu harap ettiği güzelim antik kente , eski ismi calah) babil'in bu görkemli günlerinde bu tanrının adı, nabunassar, nabupolassar, nabukodonasor gibi hükümdar adlarının önüne bir şeref nişanesi olarak takılmaya başlandı. ama bu devrim uzun sürmez ve assur'un diğer tanrılarına inanan rahipleri üstünlüğü nabu'dan geri alırlar.

    ilginçtir incile göre yunus peygamber de tam o sırada aynı bölgelerde kendi tek tanrısının peşine düşmüştür. gelin benim tanrıma inanın demektedir. british museum da sergilenen nabu heykellerinin ellerinin namaz kılar gibi pozisyon almış olması ise manidardır.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap