4 entry daha
  • şirket sahiplerinin sahip olduğu yetkinin şirketin en alt kademedeki çalışanlarına kadar çeşitli oranlarda devredilmesidir.

    yönetme yetkisi, kurucu ve işletme sahiplerine aittir. kurucu ve sahiplerden baş/tepe yöneticiye geçer. işletme büyüdükçe baş/tepe yöneticinin ne zamanı ve ne de kapasitesi bütün organizasyona hakim olmaya yetmez. yönetici iş gördürmek üzere istihdam ettiği astlarına karar alma, planlama, icra etme yetkilerinin bir kısmını devreder.

    yetki sahibi olan ast yeni bilgi ve tecrübe kazanma fırsatı yakalar ve motivasyonu yükselir, ancak astın kaldıramayacağı oranda iş kitlememek gerekir.

    yöneticiler de detay işlerden kurtulur. eğer yetkinlik sahibi bir yönetici ise işlerin daha iyiye gitmesi için enerjisini kullanabilir.

    burada en önemli nokta ise, "yetki devredilebilir ancak sorumluluk devredilemez." bugün işletmelerde görülen en büyük sorunlardan biri yöneticinin yetki verirken sorumluluktan kaçınmasıdır. sorumluluk hiyerarşide yukarı çıkıldıkça kümülatif olarak artar. yani ceo şirketteki en alt kademede çalışan mühendisin projesinin sonuçlarından da sorumludur.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap