10 entry daha
  • aslında iktisat biliminin konusu olacak iken, yanlışlıkla tıp biliminin konusuna girmiştir. zira, neredeyse işsizliğin bile göstergesi olacak kadar, bir refah belirtisidir. ilk bakışta anlaşılabilen sade ve basit bir semptomdur. anlamak için eğitim gerektirmeyen bir gösterge olması kullanışlılığını artıran bir etkendir.
    bu bir bakışta anlama özelliği, sadece türk fıtratında bulunan bir meziyet olduğundan, metabolik sendromun teşhisi ülkemizde mesele olmaktan çıkmıştır; çünkü yine en çok bakılan yerlere bakılacaktır: giderek şişmekte olan ve bunun da genellikle gaza ve dedikodu yapmamaya bağlandığı, göt-göbek kütlesi.
    metabolizma, her ne kadar, yaşam etkinliğinin sürdürülebilmesi bakımından gerekli enerjinin temini için dışarıdan alınan organik moleküllerin sentezlenmesi, yani yıkıma, kırıma uğratılması olarak tanımlanmış ise de, ortalama türk etkinliği metabolizmayı, yıkım-kırım işlerini insani bir faaliyet olarak kendi aralarında yaptığından, alınsa da olur alınmasa da kabilinden bir organ olan safra kesesi derekesine indirmiş ve gereksizleştirmiştir.
    bu nedenle metabolizmanın türkçesi, tüketilen gıda kadar bok üretiminden başka bir şey değildir.
    o halde metabolik sendrom için, ülkemizde, yiy (ye-iç-yat) grubu istihdam kapsamında en sık rastlanan meslek hastalığıdır demek yanlış olmayacaktır.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap