6 entry daha
  • dostoyevski'nin başyapıtlarından ecinniler'in önemli karakterlerinden biridir kendileri. dostoyevski'nin bütün eserlerindeki kahramanlar yaşamın anlamını sorgularlar, ahlak, etik, fizik, metafizik, varlık ve eninde sonunda tanrı'nın varlığını sorgularlar.''bu kadar iğrenç bir şeye tanrı razı olamaz'' der sonya, ''ama gene de razı oluyor...'' diye cevaplar raskolnikov. karamazov kardeşler büyük engizisyoncu bölümü, hz. isa ve engizisyoncu arasında geçen diyalog, hakeza budala'da terentyev'in tanrı sorgulaması. tanrı varlığı tartışması adına örneklerden bazılarıdır.
    gelelim kirilov'a 27 yaşında bir mühendistir kendisi, garip bir adamdır sürekli intiharı düşünür hatta bu yüzden uykuları bile kaçar ama bunun yanında spor yapmayı da ihmal etmez. kirilov üzerinde intihar konusunu inceler ama alt metinde aslında tanrıtanımazlık vardır. '' tanrı yoksa, ben tanrıyım'' der kirilov özgür olmasının tek seçeneği budur çünkü, ölümsüz bir varlığa hizmet etmemektir. prometheus insanlığa özgürlüğün yolunu göstermiştir, dostoyevski de ecinniler de kirilov aracılığı ile bunu mantıksal intihar çerçevesinde sorgular. dostoyevski, tüm yaşamım boyunca bilinçli ya da bilinçsiz olarak acısını çektiğim tek sorun, tanrının varlığıdır der.
    ama yine de tam olarak cevaplayamaz bu sorunu, hep karşıtları ile biter romanları, raskolnikov cezasını çekmek için sibirya'ya gönderildiğinde sonya ona hac ve incil verir. son romanı karamazov kardeşler, din ve inancı sembolize eden alyoşa ile şöyle biter; -dinin söylediği doğru mu, ölüler arasından dirilecek miyiz, yeniden birbirimizi görecek miyiz? alyoşa yanıt verir; - elbette yeniden göreceğiz birbirimizi, tüm olup bitenleri birbirimize sevinçle anlatacağız. ama kirilov intihar eder...
    albert camus, franz kafka, milan kundera,freud ve daha nice yazar ve düşünürleri derinden etkiledi dostoyevski yarattığı her karakter ile.
    hepimiz gogol'un paltosundan çıktık der dostoyevski. kedisinden sonrakiler de onun ceplerinden çıktılar. çok büyük insan vesselam...
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap