1 entry daha
  • bir avukat olan paul p. harris,dünyanın ilk uluslararası hizmet kulubü olan rotary'nin kurucusudur.

    paul p.harris 19 nisan 1868 de racine,wisconsin 'de doğmuştur.annesicornelia bryan harris, babası george n. harristir. altı çocuklu ailenin ikinci büyük evladıdır. kendisi üç yaşındayken, wallingford, vermont'a büyükanne ve büyükbabasının yanına taşınmış ve onların şevkatli ellerinde büyümüştür.jean thomson harris ile evlenmiştir. birliktelikleri 1881-1963 yılları arasında sürmüştür.hiç çocukları olmamıştır.iowa üniversitesinden l.l.b.sini ve vermont universitesinden l.l.d.sini şeref listesinde almıştır.

    paul harris , gazeteci,öğretmen,şirket yetkilisi,kovboy, olarak çalışmıştır. amerika'da ve avrupa'da granit ve mermer satmak için birçok seyahatler yapmıştır 1896 yılında avukat olarak çalışmak için chicago'ya gitmiştir.bir akşam, bir arkadaşını ziyarete gittiğinde, akşam yameklerini yemişler ve yemekten sonra arkadaşıyla evin civarında gezerlerken, arkadaşı kendisini dükkanlarda çalışan tüccarlarla tanıştırmıştır.işte, burada paul bir kulüp kurma fikrini aklına koymuştur.öyle bir kulüp kurmalıydı ki ufak toplumlardaki işadamları arasında dostluk ruhu tekrar yakalanmalıydı.

    23 şubat,1905 yılında, paul harris üç arkadaşıyla birlikte ilk kulübü oluşturdular.bu arkadaşları:sivester schiele , kömür tüccarı; gustavus loehr,maden mühendisi; ve hiram shorey, terzi idiler.paul harris bu kurulan kulübu rotary adını verdi çünkü üyeler rotasyonla değişik iş yerlerinde buluşuyorlardı. kulüp üyeliği hızla gelişti. kısa bir süre içinde, rotary kulübünün, önemli bir hizmet akımına dönüşebileceği görüldü ve derhal rotary'nin diğer şehirlere taşınmasına karar verildi.

    paul'un aynı zamanda diğer yurttaşlık ve profesyonel görevlerde de belirgin bir yeri vardı. amerika'daki, özürlü çocukların ve yetişkinlerin ulusal easter seal toplumunun ve özürlü çocuklar için uluslar arası toplumunun yönetim kurullarının ilk başkanlıklarını yapmıştır.

    aynı zamanda, chıcago bar birliğinin yönetim kurulu üyesiydi ve hague'daki uluslar arası hukuk konferansında, bu kuruluşun temsilciliğini yaptı.gençliğe olağanüstü hizmetlerinden dolayı amerika izcillerinden gümüş buffalo ödülünü aldı.brezilya, şile,dominik cumhuriyetin ,ekvator,fransa, ve peru gibi ülkelerden çeşitli ödüller almıştır.
    paul avukatlık burosunu yaşamı boyunca kullanmıştır. zamanının çoğunu seyahat ederek geçirmiştir. rotaryenlere, yıllık konvansiyonlarda,bölgesel ve yöresel toplantılarda konuşması için davet edilmiştir. 27 ocak 1947 de, başkan paul harris öldüğünde, rüyası dört kişinin resmi olmayan toplantısından, 6000 kulüp haline dönüşmüştü.son 50 yıl içinde ise ,organizasyon paul harris'in hizmet ve dostluk anlayışıyla 27.500 kulüpdeki 1.2 milyon üyeyi bir araya getirmeyi ve aynı amaçlarla uğraş vermeyi başarmıştır.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap