182 entry daha
  • sadece sözlükte değil, imdb gibi film yuvalarında gördüğüm, filmle ilgili bazı eleştiriler var şöyle:

    1) kadınlar başrolde.
    2) max'in hiçbir ağırlığı yok.

    ilk mad max filminde, ana kahraman max olsa dahi, filmde işlenen max değildir. biz çeteyi ve jim goose'u da aynı ağırlıkta izleriz. protogonist max'dir yani, fakat tek protogonist max değildir. hiçbir filmde olaylar tam olarak max'in etrafında dönmez. max çatışmaya giren bi adam da değildir, her zaman kaçmayı tercih eder, anca götü sıkışırsa, yani savaşmaktan başka şansı kalmazsa savaşa girer. ilk filmde de zaten intikam bölümü ikinci yarının sonlarında, ailesinin yaşadığı dramla başlar ve filmin tamamı baz alınınca çok kısadır. ve aile trajedisi ile film max'in hikayesine dönüşür.

    mad max'in en iyi filmi olan ikinci film, yani the road warrior'da da max ilk planda değildir. iki grup arasındaki çatışmanın arasında kalıp, bir gruba yardım eder max; o da kahramanlığından değil, zorunluluktan. hatta the road warrior'un çok büyük bir bölümünü sessiz sedasız olayları izleyerek geçirir bile diyebiliriz. zira tutsak alınır, bilmemne. (fury road'la olan benzerliğini bulun) beyond thunderdome'da da max, kendini bartertown'daki farklı güçlerin savaşı arasında bulur.

    yani max, zaten önceki filmlerde de öyle rambo gibi, filmi veya hikaye örgüsünü domine eden bir karakter değil. max'in ekranı domine etmesini bekleyen arkadaşlar, max'in, road warrior'da toplamda 16 repliği olduğunu ve bunlardan ikisinin "sadece benzin için geldim" olduğunu hatırlıyor mudur acep?

    fury road'daki güçlü kadın karakterlere gelecek olursak. ilk filmdeki çifteyle çeteye karşı koyan nineyi nasıl hatırlamıyoruz ki. beyond thunderdome'da da güçlü kadın karakterler vardı. bakınız da bakınız: tina törnır. müthiş dediğimiz ikinci filmde de vardı, bakınız da bakınız: virginia hey. bugüne kadarki bütün mad max'lerde güçlü kadınlar vardı, bu filmde de olması şaşırtıcı değil. şaşırtıcı olmamakla birlikte, bu sefer hikaye çarliz teron abla üzerinden ilerliyor. tıpki ikinci filmde köylülerin* üzerinden ilerlemesi gibi. (miller'in furiosa üzerinden bir spin-off planları var, ama fury road'da max'i ezip yapmıyor onu. kelimelere dökülmese de film boyunca ikisinin etkileşimini izliyoruz. bence max'e bi saygısızlık yok yani, hatta film boyunca birbirleri ile dövüştüklerinde max eziyor furiosa'yı. dahası, max'in kanı furiosa'nın hayatta kalmasını sağlıyor. yani kilit noktalarda yine max devrede.)

    yani genel anlamıyla bakarsak fury road, geçmiş mad maxlere çok da ters düşmüyor. hikaye ilk filmdeki gibi bir origin hikayesi ile, tamamiyle max'in üzerinde durmuyor; aksine mad max tarihinin en başarılı filmi olan the road warrior'daki gibi max'in kendini iki farklı grup arasında bulmasını konu ediniyor. fury road'da da max, kendisini furiosa ve immortal joe arasında buluyor.

    --- spoiler ---

    finale gelecek olursak, bu filmin finali de ikinci filmin finaliyle paralellik barındırıyor. ikinci filmin finalinde farklı yollarla olsa da, max, köylülerin kurtulmasını ve büyük kuzey kabile'sini kurmasını sağlamıştır. bu filmin finalinde de, benzer bir şekilde bulundukları dünyada immortal joe'nın ölmesi ve yerine daha insancıl bir grubun geçmesini sağlayarak, bazı güç dengelerinin değişmesine neden olmuştur max. ve bunu yaptıktan sonra da ortadan kaybolmuştur. tıpkı ikinci filmin sonunda olduğu gibi. (ikinci filmin sonunda max'den uzak diyarlarda kalmış bir kahraman olarak bahsedilir, bir nevi efsane olur o insanlar için. şüphesiz furiosa ve onun yönetiminde yaşayacak insanlar için de öyle olacaktır bi noktada.)

    --- spoiler ---

    şahsi keyfime göre filmleri sıraya koyarsam, the road warrior > fury road > mad max > beyond thunderdome. saydığım benzerliklerden ötürü de; ikinci filmi sevip de, fury road'ı sevmeyen adamı da anlamam mümkün değil gibi. çünkü giriş, gelişme ve sonuç olarak; ikisinin baya benzerliği var. (tabi aksiyon sahnelerinin birbiriyle alakası yok, o ayrı)

    neyse, uzun lafın kısası ben çok beğendim, beğenmeyen muhakkak olacaktır. ilk filmleri de baya eskiden izledim, hatalarım olabilir, mesajla uyarırsanız, teyit ettikten sonra düzeltebilirim hatalı olduğum yerleri.

    what a day! what a lovely day!

    edit: the red letter media mad max'i şöyle tanımlamış, ki bence inanılmaz isabetli bir tanım: max is just a vehicle for the viewers to experience the world through. yani; max, dünyayı* deneyimlememizi sağlayan bir araçtan başka bir şey değil.

    bundan önceki filmlerde max'in neden ön planda olmadığının ve dahası bundan sonraki filmlerde de max'in neden ön planda olmaması gerektiğinin en net tanımıdır bence.
834 entry daha
hesabın var mı? giriş yap