23 entry daha
  • sonuçlarının doğru çıkıp çıkmamasıyla zerre kadar ilgilenmediğim, etikten bihaber araştırma şirketi.

    " hazır okul bitmeden bi seçim anketine katılalım ya hem siyaset okuyoruz insanların tepkilerini ölçeriz hem günlük para kazanırız fena mı olur? " diyen bir arkadaşımla beraber bu sabah giriştik bir işe. bilimsel araştırma teknikleri dersinde falan gördük bir de canlı canlı deneyimleyelim diye hevesli hevesli gittik. ancak daha 'eğitim' (güya) kısmında cinnete gelip çıktık aman kalsın parası diyerek.

    1- murat gezici'nin , kadın demeyi öğrenmesi gerek. her 'kız' ve 'bayan' deyişinde irkildik. orada çalışanların birinin, 'kızlar aranızda yeni manikür yaptıran var mı?' falan demesini hiç saymıyorum. toplumsal cinsiyet açısından felaket bir manzaraydı. kapalı birine, sırf tişörtü tuniğinin üzerine giyemiyor diye, istediği görevi vermedi.

    hadi bunlar neyse, benim kişisel hassasiyetim deyip geçelim. ancak, anketlerin altındaki adres kısmı (daire numarasına kadar) , kamuoyu araştırmasının ruhuna aykırı. zaten her ankette alınan klasik 'yaş, meslek, cinsiyet' bilgileri ile adresi bildiğiniz takdirde, siz o hanede kimin ne oyu verdiğini anlamış oluyorsunuz. bunun adı fişleme değil de nedir? bunu bu şekilde dile getirdiğimizde, 'sizi kontrol etmek için yapıyoruz fişlemek için değil ' cevabını verdi kendisi, çalıştırdığı insanlara güvenmediğini açık açık belli etmesini falan geçiyorum, senin elinde bu bilgi mevcut olduğu sürece, bunu istediğin gibi kullanabilirsin, eğer dürüst ve ahlaklı bir araştırma yapmak istiyorsan o detaylı adres hanesi orada olamaz. ha ayrıca, biliyor tabi kimsenin böyle bir şeyden haberi olsa o soruları yanıtlamayacağını, 'gizli gizli ' almalarını öğütlüyor anketörlere kapı numaralarını. o görüşülen kişilerin, anonim kalması gerek, oy bu anlamda kutsal bir şey, ancak belli ki 'en yakın sonucu vermek' hırsı, bu demokratik değerlerinin önüne geçmiş. birde bunun üzerine basında "vatandaş fişlenmekten korktuğu için şeffaf sandık dolaştırıyoruz." demesi ironik bence. fişleyecek olup olmaması değil, böyle fişleme potansiyeli olan bir bilgiyi bulundurması önemli.

    bu konuda tepki gösterip açıklama yapmasını istediğimizde, 'aramızda gergin arkadaşlar var ben 16 yıldır bu sektördeyim böyle davranış görmedim vb.' tarzında laflar edip,bizi yerdikten sonra kendi 'başarılarını' methetti. parayı sürekli arttırıp ikna etti oradaki genç ve paraya ihtiyacı olan kısmı.

    şu an bugün tvde görüyorum, bir tek şaşırmama yol açıyor, ah insanlar kamera önünde nasıl da kibar . yerinizde olsam seçim anketi konusunda bu şirketten gelen kimseye kapımı açmam.
83 entry daha
hesabın var mı? giriş yap