13 entry daha
  • hdp'li olmayıp hdp'ye oy verecek olan kişilerin stratejik oy kullanımını teşvik etmek amaçlı kurdukları bir inisiyatif. fakat bu konuda son gelen işaretler kamuoyunda yaratılan havanın aksine henüz maalesef yeterince hedefe ulaşılamadığı yönünde.

    stratejik oy kullanma eğilimindeki seçmenlerin bir kısmı demirtaş'ın net bir şekilde reddettiği şu samimi açıklamalara rağmen akp'ye destek söylentileriyle caydırılmakta, bir kısmı da özellikle son zamanlarda hdp'nin ivme kazandığına dair gelen yanıltıcı haberler ve konda'nın hdp'nin oy oranını fazlasıyla şişiren anket verileri gibi nedenlerle sırf barajı aşması için oy verme eğilimi olan yaklaşık %1'lik bir kesimi oy verme alışkanlığı olan diğer partilere yönlendirmekte. seçmen yaklaşımları üzerine çalışan bir siyaset bilimci olarak, seçim süreci eğilim değişkenleri üzerine yapılan periyodik saha araştırmalarının son zamanlarında bunun ilk ibarelerini çok net bir şekilde gördüğümü üzülerek belirtmek isterim.

    hdp'yi çok fazla baraj altında veya çok üstünde gösteren bazı siyasi partilerin salt algı yönetimi amaçlı yaptırıp servis ettikleri özel sipariş anketler hariç, bağımsız kurumlar tarafından salt araştırma odaklı elde edilen verilerden yola çıkarak en gerçekçi tahminle hdp şu an %9.5-10 civarlarında. yani 200-250 bin civarında bir oy bile akp'den kurtuluş eşiği açısından çok ciddi bir önem taşımakta.

    stratejik düşünmede ne yazık ki bu kadar zorlanan bir muhalif taban olduğumuzu görünce, memleketin bu hale gelmesinde en az akp'liler kadar sorumlu olduğumuza inanmaya başladım. ilk kez böyle bir kabustan kurtulma ihtimalimiz var ve artık bu ihtimal akp'lilerden çok bizlerin elinde olmasına rağmen halen 40 yıllık sloganların peşinden koşarak birilerinin ekmeğine yağ sürmenin mantığına anlam veremiyorum.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap