• sinemada vs bu aralar çok moda, sözlükte de dağınık dağınık bilgiler var tek bir başlıkta toplayalım dedim buyrun size kısa bir ana hat;

    marvel comics'in "yazdık çizdik tonla karakter hikaye oldu ulan biz bile takip edemiyoruz konu acayip dağıldı, tüm hikayeleri nasıl birleştirsek ki?" olayında en büyük adımı the infinity gauntlet'in de içeriğini oluşturan hayali mücevherler, gerçeklikle tabi ki alakası olmayan saçmalıkta ancak acaip bir hayalgücü örneği olan, ilk ortaya çıkış adlarıyla soul gems.

    --- hafif spoiler ---

    nemesis diye uyduruktan bir başlangıç ile bu gem'lerin oluşumu anlatılmaya çalışılır marvel comics'de. "yediririz 'bunlar nerden geldi hacı' diyenlere, s. et olm kasmaya gerek yok.." demişler kendi aralarında şunu yazmışlar iki dakikada ayak üstü herhalde, özetle: acaip yüce bir varlık olan nemesis evrende yalnızmış, sıkılmış yalnızlıktan intihar etmiş parçalanmış bu gemler oluşmuş.

    esas olarak her biri evrende farklı bir olguyu kontrol edecek güçte 6 ana özelliği barındırıyor kurguda;

    soul gem(yeşil) : esas olarak adam warlock'ın alnında piyasa çıkan bu oyuncak ile tüm ruhları, yaşamı vs. kontrol edebiliyorsunuz hikayede.

    diğerlerinin isimleri sırasıyla;

    time gem(turuncu): esas olayı; zaman.
    space gem(mor): esas olayı; boyut*.
    mind gem(mavi): esas olayı; mental.
    reality gem(sarı): esas olayı; diğerlerinden bağımsız haldeyken tüm gerçeklik.
    power gem(red): esas olayı; güç ve enerji.

    bonus: 7. ego gem anlatılır ufak bir marvel hikayesinde sonlara doğru. nemesis olayı orada tekrar gündem olur.

    özellikle thanos isimli harbi super villain amcamız bu oyuncakları toplamaya takıntılıdır bir kaç multi-verse hikayede yolları kesişir. merak edene güzel kısa bir tablo. geçtikleri hikayelerin akışı için: http://marvel.wikia.com/infinity_gems

    bir ara the infinity gauntlet öncesini de editler eklerim. (edit: the thanos quest altında ekledim)

    sinema severler fark etmemiş olabilir, mcu'da infinity stones adıyla şöyle anlatılmıştı: https://www.youtube.com/watch?v=najt1ihtuqa

    --- hafif spoiler ---

    the infinity gauntlet öncesini merak edenlere:

    --- the thanos quest spoiler ---

    mistress death tarafından diriltilen thanos, death'e olan aşkından tüm yaşamın yarısını yok etme hedefine ulaşmaya hizmet edeceğini belirttiği infinity gems'i elde etmek ister. bu yolda death'in rızasını alan thanos'un quest'i böylece başlar. burada thanos'un titan gücünden ziyade zekası üzerinden evrendeki farklı karakterlerin elinde bulunan bu artifact'leri toplayışı özetle şu şekilde anlatılır;

    soul gem & in-betweener: thanos lord chaos ve master order tarafından tutsak edilen ın-betweener'ı bulur. thanos'u kendisini serbest bıraktıktan sonra kolayca alt edebileceğini düşünen ın-betweener durumu "he he, evet he..." modunda devam ettirir. serbest kaldığında ise chaos ve order'ın diyarında güçlerinin çalışmadığını fark ettiğinde thanos planladığı gibi soul gem'ini alıp ortamdan uzaklaşır.

    power gem & champion of the universe: rakipsiz dövüş gücünü test etmek için gittiği bir başka gezegen olan tamarata'daki champion of the universe'ü bulan thanos, alnında öylesine bir uğur gibi taşıdığı power gem'in kudretini bilmeyen champion'a 1e1'de meydan okuyarak kandırır. gücünü kontrol edemeyen champion dövüş sırasında tüm gezegeni yok eder ve uzay boşluğunda öylece kalır. alnındaki sözde değersiz taş karşılığında onu uzay boşluğundan kurtaracağını iddia eden thanos'a power gem'i kendi elleriyle verir.

    time gem & gardener: thanos gardener'ın time gem sayesinde yarattığı orman vari bahçesine gelir. ufak bir diyalog sonrası niyeti belli olan thanos'u dokunaç vari ağaç/bitki'leri ile tutmaya çalışan gardener'in çabalarını champion'dan aldığı power gem sayesinde alt eden thanos, onu kendi silahlarıyla vurarak time gem'i alır ve oradan uzaklaşır.

    reality gem & the collector: evrendeki nadir bulunan şeylerin koleksiyonunu yapan bu meşhur amcamız ile thanos önceden tanışmaktadır. ona elindeki gem ile takas için reddedemeyeceği bir teklif ile geleceğini söyleyerek araştırmasına devam eder.

    space gem & runner: elinde 3 infinity gem bulunan thanos space gem ile evrendeki en hızlı varlığa dönüşmüş olan runner'a ulaşır. runner gücüyle thanos'da gemi vs bırakmaz dağıtır. bu sırada ona infinity gem'lerin geçmişini anlatmaya başlayan thanos * time gem'i kullanarak önce runner'ı yaşlandırır, daha sonra bir bebeğe dönüştürerek collector'a götürür. collector bu şok edici artifact* karşısında gücünü bilmediği reality gem'ini thanos'a verir.

    son durak; diğerlerinin aksine gem'in gücünün tamamen farkında olan ve thanos'un gelişine hazırlık yapılmış mind gem & the grandmaster: bir güç alanı içerisinde sakladığı gem'i herhangi bir koruma katmanı zarar gördüğünde vb. evrende rastgele bir lokasyona ışınlayacak bir düzenekte tutan grandmaster thanos'a ölümüne bir oyun teklif eder. oyunlara takıntılı olan grandmaster'ın bu teklifini kabul eden thanos ile grandmaster oyuna bir nevi bağlanırlar. oyunda kaybedecek gibi olan grandmaster hile yapar ve thanos'u mantar vari bir katmanla sarıp parçalar. ancak tek hile yapan grandmaster değildir. thanos yerine aslında bir robot ile oynadığını anlayan grandmaster için artık çok geçtir, gerçek thanos oyun boyutunu yaratan cihazı yok eder ve grandmaster'ın beyni de onunla birlikte yok olur.

    artık neredeyse sonsuz kudrete sahip olan thanos zamanın, uzayın, zihnin, gücün, ruhun ve tüm gerçekliğin kontrolünü ele geçirmiştir.

    sonra gelsin infinity saga: the infinity gauntlet ardından warlock and the infinity watch ardından infinity crusade ve infinity war..

    --- the thanos quest spoiler ---

    tabi orjinal hikayedeki karakterler ile sinemayı karıştırmamak lazım, her birinin hakları ayrı ayrı alınmış durumda çünkü. sinemada 2015 itibariyle bildiğimiz kadrıyla dört tanesi göründü bile.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap