8 entry daha
  • negatif algı yaratır. bir milli marşın ve kahramanlık öyküsünün ilk kelimesi için maalesef yanlış bir sözcük seçimidir. tereddüt uyandırır. tıpkı kaza sonrası şoka girmiş birine "ölme", "ölmeyeceksin" demek gibi. korku içindeki hasta bu kelimeyi negatif alır ve tüm motivasyon uyarıcılara kapanıp "öl" hecesine takılır. panik artar. burada da "kork" kelimesi aynı amaca hizmet eder. özellikle çocuklar için coşkudan ziyade çağrıştırdığı tehlikeler ve düşmanlar itibarıyla tedirginlik yaratır ki devamında da "kefen, şehit, yerden fışkıran şüheda" çokça korku ögesi barındırır. kasvetli bir kompozisyondur.

    yıllar sonra editi: bir psikolojik değerlendirme yapmışız, ne fesli deli yanlılığımız kalmış, ne bölücülüğümüz. güzel kardeşim istiklal marşı her şeyden önce güzel etkili bir şiirdir. bir millet seslenişi olarak bayrak ve vatan üzerine güçlü duygusal bir liriktir. tıpkı nazım'ın kuvayi milliye destanı veya necip fazıl'ın sakarya şiiri gibi. bunu deyince de şimdi ya komünist ya takiyyeci oluruz.
    buradaki tartışma -en azından benim için- siirin yazılma amacı, yahut manevi değeri değil. korkma, kelimesi.
    korkma köken olarak negatif bir kelimedir. tehlikeyi, belayı, dramatik bir durumu çağrıştırır. nitekim yazıldığı dönem ve az eveline bakınca hal vaziyet de zaten tam da bu şartlarda olduğunu gösterir. olan budur. korkmak için tüm şartlar mevcuttur ancak mücadele için de nedenler vardır. manevi değerler, korunması gereken haklar vardır ve bunlar için, daha önce cesurca direnenlerin de minnetiyle icabında can vermek şanlı bir görevdir. şair bunları söylüyor. bunlarda yanlış bir şey yok.
    benim yazdığım; kavram olarak tek tek kelimelerin psikolojik etkisi, algılama biçimi üzerine bir tahlil. pedagojik olarak bir çocukta veya kaygı düzeyi yüksek kırılgan yapıdaki insanlarda yaratacağı ilk duygu.
    ne meraklısınız insanları zart diye hayin olarak yaftalamaya.
120 entry daha
hesabın var mı? giriş yap