7 entry daha
  • otizm belirtilerinin bazılarının görüldüğü fakat tam olarak tipik bir otizm teşhisi konulamadığı durumlar için kullanılan tanıdır. otizmi bir yelpaze olarak düşünürsek, soldan sağa doğru gidildikçe ağırlaşan bir tablo söz konusudur. yelpazenin sağında veya ortalarında yer alan çocuklar nispeten daha kolay tanı alırlar. çünkü semptomlar oldukça belirgindir ve tanı koymaya yeterlidir.

    ancak yelpazenin solundaki çocukların tanılanması uzun zaman alabilir. zira otizm belirtileri hafiftir. başka psikiyatrik veya nörolojik vakalarla da karıştırılabilir. çocuğun yaşı ilerledikçe tablo belirginleşebilir veya durum tamamen normale dönebilir. böyle durumlar, yaygın gelişimsel bozukluk (ygb veya pdd-nos) olarak adlandırılır. ygb'li çocuklar genellikle okul çağına yakın kesin tanı alırlar. ygb'li çocukların büyük bir bölümü atipik otizm veya asperger sendromu tablosu içinde yer almaktadır. rett sendromu ve çocukluğun dezintegratif bozukluğu, atipik otizm ve asperger sendromuna göre nadiren görülür.

    yaygın gelişimsel bozukluk (ygb) sosyal, bilişsel gelişim ve dil becerileri konusunda gelişim geriliği gösteren, fakat belirtilerin tam olarak teşhis koymaya yeterli gelmediği durumları tanılayan, başka türlü adlandırılamayan bir gelişim sorunudur. fark edilir edilmez yoğun eğitime başlanmalıdır. erken müdahale edilirse tamamen düzelebilir veya başkaları tarafından fark edilemeyecek düzeye geriletilebilir.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap