74 entry daha
  • kesinlikle sinemada izlenmesi gereken bir film. tabi orijinal diliyle izleme şansınız varsa öyle izleyin, ama dublajlı versiyonu da gayet güzel ve eğlenceliydi. zaten türkiye'nin animasyonlara yaptıkları dublajlar çok keyifli oluyor.

    o pixar çalışanlarının hayal gücünü de yerim arkadaş! o beyinlerden tek tek öperim.

    edit: bu kadar güzel bir filme entry'mi bu kadar kısa tutmak içime oturmadı, ben de filmin trivia'sını yazayım dedim.

    ilk olarak en çok hoşuma gidenden başlayım;
    --- spoiler ---
    - hanım kızımız riley'in hayali arkadaşının* seslendiricisi "take her to the moon for me, joy."* derken gerçekten ağlamış.
    --- spoiler ---

    - filmin yazarları normalde 27 farklı duygu yapmak istemiş ama çok karışık olur diye 5 tanesinde karar kılmışlar.

    - bu 5 duygu da belli bir şeylere göre şekillendirilmiş;
    joy,* bir yıldıza,
    sadness,* bir gözyaşına,
    anger,* bir ateş tuğlasına,
    fear,* bir raw nerve'e*, (ingilizcede touch a raw nerve deyiminden geliyor)
    disgust,* bir brokoliye. (ama yönetmen pete docter da brokoliyi çok severmiş)

    - disgust'ı seslendiren mindy kaling'e teklif götürdüklerinde ilk başta pek istememiş ama hikayeyi görünce ağlayarak kabul etmiş.

    - pete docter*, kızının büyüme aşamasındaki çalkantılı dönemini gördükten sonra bu filmi çekmek istemiş ve oradan esinlenmiş.

    - filmi yapmak için sadece 45 çizgi film ressamıyla çalışmışlar ve bu da önceki pixar filmlerinin yarısı kadarmış.

    - bu film pete docter'ın en zorlayıcı filmi olmuş çünkü aynı zamanda hem kızda hem de kızın kafasında neler olduğunu göstermek zorundaymış. (adamın diğer filmleri: toy story, toy story 2, monsters inc., wall-e, up)

    - riley'in anılarının olduğu topların bazılarında pixar'ın önceki filmlerinden sahneler varmış, mesela up filmindeki carl ve ellie'nin düğünü.

    - bu anıların olduğu toplar normalde sadece joy için olacakmış. 6 ay sonra ise böyle bir tasarımı canlandırmak çok zor ve pahalı olduğunu görmüşler ve animatörler bunu rafa kaldırmak zorunda kalmışlar. ardından pixar'ın chief creative officer** bu olayı görmüş ve o anı toplarını çok beğenerek "bunu tüm karakterlere koyun" talimatını vermiş. filme ayrılan bütçe yerlerde sürünmesine rağmen bir şekilde başarabilmişler.

    - bu filmin, wall-e'nin ve finding nemo'nun sanat yönetmeni ralph eggleston bu film için 5,5 sene çalışmış* ve bu film onun için en uzun ve en zorlayıcı filmi olmuş.*

    - monsters inc. filmindeki sevimli hanım kızımız, bıcırığımız, şapşiğimiz boo'nun seslendireniyle bu filmdeki riley'in bebeklik halini seslendiren aynı çocukmuş.

    - akşam yemeği sahnesinde, hani şu trailer'ında da olan, babanın dikkatini çekmek için annenin verdiği tepkiyi aslında yönetmen pete docter gerçekten yaşamış.

    - riley bir şeye üzgün olduğu zaman kamera bazen fokusluğunu bozuyormuş.

    - bu pixar'ın 15. filmiymiş.

    edit2: ağıza takılan sakız jingle'ı için tık

    vee son olarak;
    tripledent gum, will make you smile!
    tripledent gum, it lasts a while!
    tripledent gum, will help you mister,
    to punch bad breath right in the kisser!
    tripledent gum!

    aylar sonra gelen edit3: filmi ikinci kez* izledikten sonra şunu farkettim, filmin başlangıcında bizimkiler arabayla giderlerken tellerde kuşlar görüyoruz. bu kuşlar da pixar'ın kısa animasyonu olan for the birds'teki kuşlar.
    https://youtu.be/wjodeqqytig
425 entry daha
hesabın var mı? giriş yap