7 entry daha
  • aşağıdaki broşür ittihat ve terakk tarafından savaştan sonra halka binlerce kopyası dağıtılan broşürdür.
    “ey müslümanlar!
    hanımlar... efendiler!
    sizlerle biraz hasbıhal etmek istiyorum. allah bir daha tekrarını göstermesin. son balkan muharebelerini hepimiz biliyoruz... yalnız can, yalnız insan değil, büyük memleketler, koca koca ülkeler de kaybettik. iskeçe, kavala, drama, siroz, selanik, yanya, manastır, kosova, işkodra... bütün bu güzel vilayetleri kaybeden ve kendi memleketlerimizin üzerine düşman bayrakları diken kimin elidir biliyor musunuz?
    kemal-i teessürle söyliyeyim: bizim elimiz... evet, kendi ellerimiz! çünki, çanakkale boğazı’ndan dışarı çıkamadık. çünki, selanik’e, adalara imdad edemedik. çünki, yunan’a karşı koyamadık. çünki, karşımızda düşmanın averof zırhlısı vardı.
    bütün ülkesi, yalnız rumeli’deki vilayetlerimizin hatta yarısı kadar bile olmayan yunan hükümetinin averof zırhlısı! (...) evet, o küçücük, o miskin ve züğürt yunan hükümeti kendisine kalsa, kabil değil böyle zırhlılar alamaz. çünkü almak için para bulamaz. fakat zırhlıyı alan hükümet değil millet! (...) işte averof zırhlısını alan da averof adında bir rum. (...) evet, bir rum vatandaş! yunan hükümetine koca bir harp kazandırdı ve bütün yunanistan’ı bir buçuk misli büyüttü!...”
    evet bir zamanlar akdenizi türk gölü yapan osmanlı doanmsaı çanakkalededn çıkamamıştır ve onu çkartmaya küçücük yunanistanın büyük donanmasıdır. imroz ve mondros muharebelerinde savaşın kaderini belirleyen zırhlı ise averofftur. 1896 olimpyatının yunanistanda olmasını sağlayan georgios averoff sayesinde alımıştır. gemi italyada orlando kardeşler arafından üretilen ayni tip üçüncü gemidir.italyan donanması tarafından sipariş edilen bu üç gemiden sonucusu olan averof satın alınmaktan vazgeçilince öce osmanlıya teklif edilmiş pahalı bulunan gemi osmanlının işi uzatması üzerine yunanistana teklif edilmiş ancak yunanistan bunu alamayacak durumda olduğundan vazgeçmek üzereyken georgios averoff gemi debeli olan 24 milyon drahminin 8 milyonunu vererek yunanistanın gemiyi almasını sağlamış ve adını gemiye verdirtmiştir. 1909 da denize inen averof en son sistem bir gemidir ve dakikada üç top mermisi atabilmektedir ve 23.5 deniz mili hızındadır. bu olaya tepki olarak osmanlı tarafında almanyadan alınan 18 yaşlarındaki barbaros ve turgut reis zırhlıları üç dakikada bir top mermisi atabiliyordu ve 16 mil hızındaydı. sonuçta osmanlı donanması marmaraya çakılı kalmış midilli imroz sakız limni adalarını yunanistan asker çıkararak işgal ederken osmalı sadece seyredebilmiş ve balkan savaşında özellikle makedonyaya tek yol olan deniz yoluyla asker ve mühimmat tedarik yapamamışız. bugün müze olan averof pire limanına giren her yunan savaş gemisince 23 pare top atışıyla selamlanır.
    bir başka konuda rauf orbayın imroz muhaberesinde yaralanan averofu bilerek batırmadığı iddiasıdır. averofu batırmak için alman amiral von tirptz tavsiyesi ile kurulan müstakil torpido filolitiası 4 gemiden oluşuyor ve başında rauf orbay vardı. imroz savaşında 9000 metreden osmanlı top atışı başlamış buna karşılık averof un öne çıkarak barbarosu vurması ile donanmamız geri çekilmiştir. dönüşte donanma kumanda vekili albay ramiz numan averofun barbarosça vurulduğunu hatta yan yattığını ve müstakil filolitaya averofu batırın emri verdiğini rapor etti. ama bu yalandı en başta böyle bir emir kaydı barbarosun jurnalinde yoktur ve averof yara almamıştı çünkü 26 gün sonraki mondros savaşına en aktif olan yine oydu. rauf orabayın filolitası da zaten averofa yetişemezdi çünkü gemiler eski ve bakımsızdı ve iki gemi arası top atışlarını arasında kalamazdı. ayrıca averofu koruyan daha yeni ve donanımlı dört muhrip vardı yunan tarafında.
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap