388 entry daha
  • -yevgeni zamyatin - biz : ufkumuzu genişletecek bir roman yazacaksak, başlangıcı kesinlikle bilim-kurgu ile yapmak gerektiğini düşündüm. biz (orijinal adıyla mıy) romanı, kendinden sonraki distopik bilim-kurgulara öncü olmuş bir kitaptır. bitirdikten sonra eğer bir bilim-kurgu-severseniz ve halen okumamış iseniz aldous huxleyden cesur yeni dünya okumanız elzem olacak.

    - knut hamsun- açlık; ufkunuzu iki katına çıkarır mı bilmem ancak romanın karakteri, vaziyeti sizi kesinlikle derin düşüncelere gark edecektir. adolf hitler de bu romanı okumuş mudur acaba, merak ediyorum. muhakkak okuyunuz efendim. kitabı bitirdikten sonra heinrich böll - palyaço'yu okumanız elzem olacak.

    - paulo coelho - veronica ölmek istiyor: eminim, kendinizden ufak da olsa bir şeyler bulacaksınız. içimizde hiç başka biz yok mu? insanları incitmekten hiç çekinmiyor muyuz? kısacası, hassas ruhlara ilaç gibi bir romandır efendim. bitirdikten sonra, yine hassas ancak daha ateşli bir karakter analizi okumak istiyorsanız da elbette emile zola - therese raquin'i tavsiye ederim.

    - jack london- demir ökçe: kitapta zaman akışını takip etmekte ufak sıkıntılar yaşayabilirsiniz. ancak emin olun, kitabın her sözünü bir kenara yazacaksınız. eğer ki can yayınları'ndan okursanız, sayfa altlarındaki ayrıntılı açıklamalar ile ufkunuz katbekat artacaktır. bitirdikten sonra emile zola'nın emekve okumadıysanız germinal romanlarını da muhakkak bir köşeye not ediveriniz.

    - kısa romanlarının birleşerek tek kitap haline geldiği oscar wilde'ın mürver ağacı derlemesini muhakkak okuyunuz. içlerindeki bazı hikayeler gerçekten hayal gücünüzü zorlayacak cinstendir. sakın es geçmeyiniz. bir de edgar allen poe'nun kısa roman derlemelerinin bulunduğu kuyu ve sarkaç da bu cinstendir. (can yayınları)

    ayrıca;

    f. scott fitzgerald - muhteşem gatsby (1929 buhranı öncesi amerika'da şaşaa ve gösterişin ne boyutlara ulaşmış olduğunu gözümüze sokar.)

    italo calvino : sandık gözlemcisinin uzun günü (çok ince bir kitap. muhakkak aklınızın bir köşesinde bulunsun.)

    - bertrand russel : vietnam'da savaş ve zulüm: bulmanız gerçekten çok zor. ben, doğancılar'da bir kitapçıda rast gelmiştim. vietnam'da savaş devam ederken, amerikan ve ingiliz gazete manşetlerinin, makalelerinin savaşı nasıl da çarpıttığını gözler önüne seren bir bertrand russel şaheseridir. çok da ince bir kitaptır.

    - james joyce'un dublinliler'i de aynı şehirde yaşayan ve farklı hikayeleri olan insanları bir kitapta toplar. yazarın az sayıda kitabı mevcut olduğundan, bir yerlerden tedarik edilip mutlaka okunmalı. kitabı bitirdikten sonra, beğenilmesi halinde hemen john steinbeck'in aynı tadı verecek üçlemesine geçilmeli. tatlı perşembe, sardalye sokağı, tortilla flat(yukarı mahalle veya arka mahalle türkçe çevirileri mevcuttur.) hatta, aynı tadı yakalayacağınızmarcel proust'un sainte - beuve'e karşı ile devam edilmelidir. mümkünse balzac : eugenie grandet de eklenmelidir.

    yine bu başlığa farklı kitaplar ekleyeceğim.

    edit: yeni kitap paylaşımı #53858440
2325 entry daha
hesabın var mı? giriş yap