• ses kayit teknolojisi dunyasinda tartismasi hic bitmeyen konu. fotograf olsun video olsun, ve hatta hatta film olsun digital formatin yeri butun endustri tarafindan kisa bir surede tasdiklenmis olmasina karsin gel gelelim bu sesciler bir turlu fikir birliginde bulunamamislardir. bu kastedilen uyusmazlik digital formatin getirdigi kolayliklar karsisinda ilimli bir hal almis, digital audio yillar sonra buyuk bir cogunluk tarafindan benimsenmistir.
    bu iki format arasindaki farki iyi bir sekilde aciklayabilmek icin soyle bir analoji'ye basvuralim:
    evinizdeki camda sineklik varsa soyle bir yakinlastirin kafanizi ve sinekligin ardindan disariya bakin (sineklige benzeyen herhangi bir telli obje de olabilir) disaridaki goruntu net olmayacak, sinekligin telleri resmin tamamlanmasini engelleyecektir, bu 8 bitlik ya da dusuk sample rate'li igrenc ses kalitesiyle ozdeslestirilebilir.
    simdi kafanizi yavasca saga sola cevirin, goreceksiniz ki teller artik goruntuyu engellemeyecek, sadece goruntunun onunde silik bir perde olarak kalacaktir. kafa sallama hiziyla sampling rate'i ozdeslestirebiliriz. kafanizi ne kadar hizli sallarsaniz goruntu o kadar iyi olacak fakat o lanet perde hep orada kalacaktir.

    not: bu fikir gecen camdan bakarken aklima geldi, hic bir bilimselligi olmayip, herhangi bir dokumandan alinti degildir.
    do try this at home ama.
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap