1 entry daha
  • tek ve eşsiz olan ve onun dışında hiçbir benzeri mevcut olmayan yaratıcıya olan imanı korumaya itina göster.

    gerçek maşiyah olan maşiyah'a inan; şanını artıran davit'in soyundan gelen senyörümüz, kralımız sabetay sevi haricinde hiçbir kurtarıcı yoktur.

    ne tanrının ne de maşiyah'ın adına sahte yemin etme, zira senyörün adı ondan alınmıştır ve bu kutsal varlığa saygısızlık edilmez.

    tanrının ve maşiyah'ın adı geçtiği zaman saygı duyulur. hemcinsine göre üstün olan doğası nedeniyle her kim olursa olsun ona saygı göstermelidir.

    maşiyah'ın sırrını anlatmak ve incelemek için toplantıdan toplantıya koşuşturulmalıdır. *

    onlardan ne kadar nefret ederse etsinler başka ulusların mensuplarını öldürmek için bile olsa kendi aralarında katil olamaz.

    16 kislev günü herkes bir araya gelir ve herkes mesih'le ilgili başkalarından duyduğunu ve maşiyah'a olan inancın gizemi hakkında ne anladıysa yanındakilerine anlatır.

    zina onlar arasında hüküm süremez. beriya kuralı mevcut olsa bile, buna rağmen hırsızlar yüzünden tedbir almak gerekir.

    yalan şahitlik yapılmaz, mümin olmasalar bile hem cinsine yalan söylenmez ve birbirini ele vermek olmaz.

    türban inancı taşıyan birini, inandığı bir yer bile olsa, zorla bir yere sokulmaya izin verilmez, zira üstat mücadeleciler gurubuna ait bir kimse eksiksiz bir kalp haliyle ve istençli bir ruhla hiçbir şekilde zorlamadan kendiliğinden oraya girer.

    aralarında kıskançlık yoktur ve kendilerine ait olmayan şeyleri açgözlülük ve hırsla istemezler.

    kislev ayının 16'sındaki bayram büyük sevinçle kutlanır.

    kişiler birbirine karşı iyiliksever ve merhametli olmalıdır ve hemcinsinin istenci için kendi istenci gibi çaba sarf etmelidir.

    her gün gizlice mezamir okunmalıdır.

    her ayın doğuşu izlenmelidir ve ayın çehresini güneşle karşı karşıya gelmek üzere çevirmesi ve ay ile güneşin yüz yüze bakmaları için dua edilmelidir.

    türklerin gözlerini örterek gizleme adetlerine, ramazan orucu tutmak için, ve keza kurban kesmek için sıkışmadıklarına dikkat edilmelidir. gözün gördüğü her şey kusursuz olarak yerine getirilmelidir.

    onlarla evlilik sözleşmesi yapılmamalıdır.

    oğulların sünnetine * itina gösterilmelidir ve bunu aziz halkın utancını kaldırmak için yapmalıdır.

    kaynak: (alaettin gövsa, sabatay sevi, s.59-61)
hesabın var mı? giriş yap