9564 entry daha
  • trafiğin yolun solundan aktığı ülkelerin başında ingiltere gelir. bunun nedeni de medeniyetin beşiği sayılabilecek ingilizlerin "trafik" olgusu ile herkesden önce karşılaşması ve buna o dönemim koşullarında bir çözüm üretmeleri. ortaçağ ingilteresinde 2 atlı veya at arabalı aynı yolda karşı karşıya geldimi birbirlerini sağlarında tutacak şekilde yoldan geçerlermiş çünkü çoğu insanın dominant eli sağ olduğu için kılıç çekmeleri gerekirse ters elde kalmak istemezlermiş. aslında sadece ingilizler için değil o dönemdeki tüm toplumlar için gayet mantıklı bir çözüm ve tüm dünyaya kolayca yayılması gerekirken ne olmuşta tüm dünya sağdan akmaya başlamış? fransızlar! hatta napolyon! napolyon o güne kadar tüm dünya gibi düşmanını sağına alarak hareket eden ordularını tan tersi şekilde hareket etmeye zorlar. yani fransız bir süvari ile ingiliz bir süvari karşılaştığında ingiliz karşısındakinin kendisi gibi hareket edeceğini düşünürken fransızlar napolyonun bu şaşırtıcı taktiği sayesinde ters köşe yaparak düşmanlarını hiç beklemedikleri yerden vurarak avantaj sağlarlar.

    daha sonrakarı koloni yarışı başlar ve ingilizler gittikleri her yeri soldan, fransızlar ise sağdan akıtırlar. bu işin kırılma noktası elbette amerika!

    amerika ingiliz, fransız karışık olduğu için başlarda belirli bir kural yokmuş. daha sonraları kovboy filmlerinde görmeye alışık olduğumuz 2 veya 4 atla çekilen arabalar amerika'da çok popüler olmaya başlıyor ve yine çoğu insanın dominant eli sağ olduğu için bu arabalarda sürücünün kullanabilmek için oturması gereken en ideal yer sol taraf oluyor. çünkü her iki atı da en rahat bu şekilde kırbaçlayabiliyor.

    bu şekilde trafiğin soldan akmasına alışan amerika endüstri devrimi sonrası otomobil üretimi yapmaya başladığında alışkanlıkları nedeni ile sürücüyü sola konumlandırıyor ve tüm dünyaya otomobilleri ile birlikte soldan akan trafiğide ihraç etmiş oluyor.

    aslına bakarsanız tüm bu süreç dominant elimizin sağ olması sonucunda oluşmuş, yani ingilizler için kılıcı, amerikalılar için kırbacı sağ elde tutmak alışkanlık olduğu için bu şekilde olmuş. söz konusu direksiyon olduğunda aslında mantıklı olan dominant elimizin direksiyonu hiç bırakmaması olduğu için şu anda ingilizlerin kullandığı yöntem en doğrusu.

    menbaı

    ekşişeyler edit; dominant elin şekil verdiği bir başka kullanım şekli.
32231 entry daha
hesabın var mı? giriş yap