563 entry daha
  • burada nedense celal şengör'ü eleştiren adam akıllı eleştiremiyor, aynı şekilde savunan adam akıllı savunamıyor. celal şengör'ü eleştirirken veya savunurken 2 şeye hiç dikkat edilmiyor;

    1. "celal şengör'ün siyasi fikirleri onu kötü bir bilim adamı yapmaz."
    celal şengör'ün 12 eylül darbesini savunan, inanılmaz asker hayranı olan, marx'a "geri kafalı", hegel'e "salak" diyen bir insan. bunların üzerine herhangi bir yorum yapmadan tüm fikirleri cahilce hatta salakça olduğunu kabul etsek bile bu celal şengör'ü kötü bir bilim adamı yapmaz. burada 1000 kez söylenmiş ama yine söyleyeyim; kendisi amerika ve rusya bilimler akademisi'ndeki tek türk üyesi, amerika'dan fahri doktorasını yapmış, özellikle istanbul'da ki fay hatları konusunda önemli bilgileri olan bir kişi. yani siz o kişinin siyasi fikirlerini beğenmiyorsunuz diye "türkiyeden böyle bilim adamı çıkar ancak yeaa" deyince gerçekten komik oluyorsunuz.

    2. "celal şengör'ün saygın bir bilim adamı olması, onun eleştirilemez olduğu anlamına gelmiyor."
    yukarıda da saydığım üzere celal şengör gerçektende uluslararası çapta tanınan saygın bir bilim adamıdır. fakat yinede bu siyasi, felsefi vs. görüşlerinin cahilce veya aptalca olmayacağı anlamına gelmiyor.

    mesela kendim celal şengör hakkında şunu söyleyebilirim; kendisi jeoloji(doğal olarak) ve tarih hakkında gerçekten çok bilgili bir adamdır, bunun yanı sıra bilimsel ve sorgulayıcı düşünme konusunda örnek alınması gereken bir kişidir. fakat solcu olmamama rağmen marx'a "geri fakalı", hegel'e ise "salak" demesini gerçekten saçma buldum. üstelik diyalektiliği p/\p'=0 diyerek sembolik mantıkla yanlış olduğunu ispat ettiğini sanması kelimenin tam anlamıyla aptallıktı. bunun yanı sıra kendisinin ve yetiştirilme tarzının genel halktan ne kadar uzak olduğu çok kolay anlaşılıyor. "ben sokaktaki bakkala bile kendim gitmem." sözü de bunu destekler nitelikte. hele hele askeriyeye bu kadar aşık olmasını şahsen bir asker çocuğu olarak gerçekten anlamıyorum. tamam 5 yaşında iken hava harp okulu'nun maskotu olması sebebiyle askeriyeye bir sevgisi olabilir ama yani bu kadar sevgi de biraz fazla. "şahin generalim gelse, selam dururum." ne demektir? ast olan asker kendisinden üst bir asker geçtiği zaman selam durur, peki sen asker misin de selam veriyorsun?
    son olarak şunu söyleyeyim yukarıda bahsettiğim üzere kendisinin "bilimsel düşünme ve sorgulayıcı düşünme konusunda örnek olması gereken bir kişi" olması sebebiyle kendisini hem severim hem de yakından görmek isterim. saçma bulduğum fikirlerine ise "hatasız kul olmaz." der geçerim.

    edit: kendisini sevmem. hemen belirtmeliyim ki siyasi görüşleri bununla tamamen alakasızdır. kendisini sevmememin sebebi felsefe konusundaki zır cahilliğidir. bilim tarihini çok iyi biliyor diyeceğim ama orada bile çok yanlışı varken üstelik bilimin yöntemi vs konusunda felsefi anlamda da zır cahildir, popper'dan geçeli çok oldu celal bey!
7288 entry daha
hesabın var mı? giriş yap