7 entry daha
  • ibn fadlan 921 yılında abbasi halifesi muktedir tarafından müslüman olmak isteyen bulgar hanı'ı almış'a gönderilen heyetin içinde yer almıştır.

    ama ibn fadlan'ı asıl önemli kılan,gezdiği gördüğü(özellikle türk ülkeleri) yerleri yazmasıdır.bu seyehatname günümüze kadar ulşamıştır.

    türk yurtları hakkında yazdıkları oldukça ilgi çekicidir.özellikle türkiye türkleri'nin büyük bir kısmını oluşturan oğuzlar hakkında yazdıkları bana göre tam bir karakter tahlilidir.

    bu seyahatnameyi okudğumda ,1000 yıldan bu yana bazı huylarımızın,adetlerimizin,alışkanlıklarımızın nasıl değişmeden bu güne kadar geldiğini daha net anladım .en çok yakındığımız,niye böyleyiz dediğimiz konularda aslında ''bu bizim karakterimizde,genlerimizde var.4000 yıllık türk'ün karakteri bu'' dememe sebep oldu okuduklarım.
    işte ibn fadlan'ın oğuzlar hakkında yazdıklarından benim seçtiklerim:
    ....bir ara tegin güldü.ve bana:rabbınız bizden ne istiyor.bizi soğuktan öldürecek.ah ne istediğini bilsekte yerine getirsek.dedi.ben tegin'e allah sizden ''la ilahe ilallah'' demenizi istiyor dedim.türk buna güldü.''bilseydik söylerdik'' dedi

    ....türk yurdundan tanımadığı bir kimse geçip ona ''ben senin misafirinim.develerinden hayvanlarından ve parandan şu miktar ihtiyacım var dese türk istediklerini ona verir.eğer türk yolculuk esnasında ölürse ve kafile geri gelirse türk benim misafirim nerede diye sorar.kafilenin en akıllı kişisinin yanına gider malları indirir ve ölen kişiye verdiği malın aynısını alır.ne bir eksik ne bir fazla.

    gerçi günümüzde bu şekil kimseler pek kalmadı ama klasik anadolu türk'ünün karakteri budur.
    ....türkler'in hükümdarı küçük yınal daha önce müslüman olmuş.fakat kabilesi ''müslüman olursan bize reislik edemezsin '' demişler.bunun üzerine müslümanlıktan vazgeçmiş...

    ....etrak(oğuzlarda bir komutan) türkler onun en iyi süvari olduğunu söylüyor.bir gün atına binmiş bizimle beraber gidiyordu.bu arada üzerimizden uçarak bir ördek geçti.etrak hemen yayını gerdi.sonra onu okla vurup yere serdi.

    ....içlerinden biri reisine bir şey danışır.ey rabbım bu hususta ne yapayım'' der.aralarında işi istişare ederler.bununla beraber bir şeyleri aralarında ittifak edip yapmaya karar verirlerse aralarından aşağılık biri çıkıp bu ittifakı bozabilir.

    bence en çokta bu özelliğimizi kormuşuz.hiçbir zaman hiçbir konuda bir araya gelemiyoruz.gelsek bile illa biri çıkıntı yapıp ortamı bozar.

    ...inandıkları için değilde sırf yurtlarından geçen bir müslümana yaranmak için ''la ilahe illallah'' diyenleri gördüm.
34 entry daha
hesabın var mı? giriş yap