131 entry daha
  • evet arkadaşlar başlayalım.
    para birimi zloty. 1 zloty aşağı yukarı 80 kuruş falan yapıyor. yani paraları bizimkinden değersiz ender ülkelerden biri. fiyatlar genel olarak bizdeki fiyatlar gibi. sanırım bunun nedenlerinden birisi şehrin pek turistik olmaması. polonya'yı 1939'da almanlar işgal edip 44'e kadar kalmışlar. bundan sonra ise stalitinst sovyetler alman tecavüzünden kurtarıp kendisi tecavüz etmiş. adamlar resmen ordan oraya savrulmuş ve çok acı çekmiş. şu an tarihlerinin belkide en iyi zamanlarını yaşıyorlardır. şehir turistik olmamasına rağmen ikinci dünya savaşına ilgili iseniz sizi bekleyen müzeleri ve burada görebileceğiniz ikinci dünya savaşı araçları sizi mest edecektir.

    toplu taşıma metro, tramvay ve otobüs üçlüsünün kombine halinden oluşuyor. bu üçlü arasında aktarma yaparak şehrin her noktasına ulaşmanız mümkün. bir noktaya gidişin birden çok yolu var. toplu taşıma zone 1 ve zone 2 olarak iki zone'a bölünmüş durumda. zone 1 için 75 dakikalık otobüs biletleri 4,4 zloti. 24 saatlik bilet ise 15 zloti. varşovada bulunduğum süre içerisinde bilet kontrolüne rastlamadım ama yakalanır iseniz 266 zlotilik bir ceza keseriz diye açıklamaları metrolara yapıştırmışlar adamlar. havalimanından şehre gelirken otobüs kullanacaksınız, metro ya da tramvay seçeneği havalimanı için mevcut değil (sylvester standalone'den gelen edit: havalimanı için tramvay seçeneği mevcut imiş biz bulamamışız).

    şehrin orta yeri adı üstünde "centrum". bu nokta aynı zamanda ulaşımın merkezini oluşturuyor. şehirler hatta milletler arası tren istasyonu ve toplu taşım bu noktada birleşiyor. burada çok kültür sarayı ve yanında büyük bir alışveriş merkezi var. hemen altında güzel bir hard rock kafe var. burada vakit geçirebilirsiniz. alışveriş merkezinin içinde ise giyim fiyatları bizdekinden yüksek. zorunlu kalmadıkça burayı boşverin memleketten alışveriş yapın. memleket demişken, eğer döner yemeyi isterseniz kültür merkezinin karşısındaki ara sokakta "lokanta" adına sahip güzel bir türk restoranı var. döneri varşovanın en iyi döneri. zaten hemen her yerde sadece tavuk döneri yapılıyor ama burada kırmızı et döner mevcut. yalnız dürümün içine etten başka birşey koydurmayın. kırmızı lahana turşusu gibi birşey koymuşlardı, bu da etin tadını öldürdü. iskender için de yine üstüne sakın sos koydurmayın. iskender'in sosu ketçap gibi birşey. hiç gerek yok. et zaten güzel. direkt sade olarak yiyin gitsin.

    gelelim şehrin centrum haricindeki önemli noktalarına;

    nowy swiat sokağı : şehrin en hareketli noktası. her iki tarafı çok güzel kafe ve restoranlarla çevrili. hemen her türde yiyecek bulabilirsiniz. fiyatlar da uygun denilebilir. nowy swiat sokağı sizi "old town" a çıkaracak.

    old town: adı üstünde her avrupa şehrinde olan şehir merkezi. yine her avrupa şehrindeki gibi şehir merkezinde merkezi kilise etrafında pahalı restoranlar mevcut. sokak müzisyenleri ve özellikle sokak performanslarına denk gelirseniz çok eğlenebilirsiniz. çok güzel gösteriler sergiliyorlar. old town'da bildiğimiz çizgisinden uzak bir pizza hut var. gayet bahçesinde masaları olan bir restoran havasında işletiliyor. pizza hut'ta mantarlı ve tavuklu penne makarna çok güzeldi. önerilir. pizza hut'a gelmeden önceki dar sokağa (swietojanska) girdiğinizde ikinci dükkanda güzel waffle yapıyorlar. güzel derken, buralarda daha iyisini göremediğim için abdurrahman çelebi dedim. nutella, çilek ve muzlu waffle önerilir. yine bu sokakta hediyelik eşya dükkanları mevcut.

    new town: asla ama asla gitmeyin. iş merkezlerinin ortası. etrafta hiç birşey yok. yeni şehir birşeyler vardır diye gittim bin pişman oldum. resmen bomboş gereksiz bir yer. vaktinizi harcamayın

    warsaw rising museum: şehrin en popüler müzesi. giriş 15 zloti. içinde 1939-45 arası şehrin başlarına gelenler ve şehir için verilen mücadele anlatılıyor. 3d bölümünde şehrin 1944 baharındaki halini üç boyutlu olarak izleyebiliyorsunuz. taş taş üstünde kalmamış halde. böyle birşey görmemişsinizdir. insanın içi sızlıyor.

    museum of the polish army: centrum'dan nehre doğru biraz ileride bulunuyor. giriş ücretsiz. girişte sol tarafınızda bir t34 ve önünde sherman sağ tarafınızda ise bir mig29 karşılıyor sizi. içeri girdikçe yak fighterlar, bir sdkfz.4, sol tarafından vurulmuş bir jagdpanzer görebilirsiniz. burda gördüğüm en ilginç şey ise 3 adet 1 metrelik dora mermisi idi.

    museum of polish military technology: şehrin alt kısmında kalıyor. girişte 2-3 görevli vardı ama bilet almadılar. daha önce de bilet istenmediği ile ilgili yorumlar yazılmış. ücretsiz diyebiliriz. açıkhava da hem ikinci dünya savaşı hem de soğuk savaşa ait silahları görmeniz mümkün. girişte 3 adet t34, 1 adet ise t55 var. hemen yanlarında ise bir stalin tankı mevcut. bunların karşısında bir kanada mk2 si onu geçince ise bir uzun menzilli amerikan topu sizi bekliyor. bu ilk kısım. asıl bomba ikinci kısımda. ikinci kısma geçtiğinizde soğuk savaşın dosta güven verip düşmana korku salan mig21'lerini görebiliyorsunuz. hatta bir kaç tane de mig 15 var. uçaklar açıkta duruyor ve etrafta kimse de yok. istediğiniz yerlerini istediğiniz kadar inceleyebilirsiniz. aynı yerde güdümlü füzeler ve seyyar radar araçları mevcut. yukarıda ise 2 tane de saldırı helikopteri var.

    son olarak lazienski parkı: varşova'ya gidipte bu parka gitmemezlik etmeyin. müthiş derecede düzenli ve güzel bir park. her yerde güvercin ve sincaplar var. yemyeşil harika bir yer. insanın ömrünü uzatır.

    şimdilik aklıma gelenler bunlar. varşova hakkında bilgi isteyen olursa bilgi vermekten memnuniyet duyarım
157 entry daha
hesabın var mı? giriş yap