72 entry daha
  • bencilliktir, başka şey değil. sadece iki kez yazılmış olduğunu görünce, sevabına ben de yazıvereyim dedim, belki birilerine (bencil kardeşlerimizden veya bu kardeşlerimizden muzdarip olanlardan birine) faydası dokunur, kafalarında bir ampül yanmasına vesile olur. zira, bu insanlar bencil olduklarını asla kabul etmezler, böyle olduklarının ima edilmesine dahi tahammülleri yoktur. daima iyi, güzel, doğru, haklı bir insan olduklarını düşünürler ve bunun başkaları tarafından da dile getirilmesini beklerler, umdukları gibi olmayınca da bozulurlar.

    sevmek ve sevilmek konusunda facia seviyesinde yetersiz olmalarına rağmen, kendilerinin sevgi dolu, şefkatli, yardımsever, iyiliksever.. vesaire olduklarını düşünürler. aile, iş, aşk.. ilişkileri yolunda gitmediğinde de, "demek ki iyi olmak yeterli olmuyor; çok iyi bir insan olmama rağmen yürümüyor işte, ne yapalım ben de yalnız yaşarım bundan böyle" havalarına bürünürler. hatta, işi abartıp, "fazla iyilik de işe yaramıyor, biraz da bencil olmak lâzım aslında" noktasına dahi vardırabilirler. abartılı ilgi ve yardım davranışları (örneğin; sokak hayvanlarına veya besledikleri hayvanlara dikkat çekici şekilde yakınlık gösterip yardım etmek ve bunları olabildiğince dikkat çekici şekilde yapmak, yaptıklarını sağda solda gereksiz yere -kamuoyunda duyarlılık yaratmak için değil, dikkati kendilerine yöneltmek için- paylaşmak gibi..) sık sık başvurdukları numaralardandır. insana olsun, hayvana veya doğaya olsun, yaptıkları yardımlar ve hayır işleri, yardımseverliklerinden değil; dikkati ve övgüyü üzerlerinde toplayarak hastalıklı egolarını tatmin etme tutkusundandır.

    duygusal şarkıların, şiirlerin, aşk filmlerinin, güzel ve anlamlı sözlerin, vecizelerin bir numaralı müşterisidirler. (kaynak belirtmeden ya da işlerine geldiği durumlarda belirterek, kaliteye falan özen göstermeden ya da işlerine geldiği ölçüde göstererek paylaşım yaptıklarını söylememize gerek yok değil mi?) olur olmaz yerde, gerekli gereksiz şiirler, şarkılar, anekdotlar söylemek, paylaşmak, bu tür konularda abartılı bir tutum sergilemek; güncel ve pratik konularda (siyaset, ülke gündemi, toplumsal sorunlar, yakın çevrelerindeki kişilerin gündelik ve pratik konuları, sorunları..) ise -tersine- uzak ve oldukça kayıtsız kalmak ya da kişisel menfaatlerini ilgilendirdiği / kendilerini ortaya sürebilme fırsatı verdiği kadarı ile varlık göstermek diğer bir özellikleridir. bu tarz abartılı davranışlar, adeta "bakın, ben ne kadar da duygusal, hassas, duyarlı bir insanım" mesajı vermek için çırpınır gibi duran hareketler, gerçekte "olmayan özelliklerin ikâmesi çabası"ndan başka bir şey değildir.

    bencil insan ile bencil olmayan insanı ayırt etmek her zaman kolay olmayabilir; dikkatli bir göz ve iyi bir gözlemcilik gerektirebilir. bazıları göstere göstere bencilken, bazıları kurnaz bencillerdir çünkü ve kendilerini saklamasını iyi becerirler. fakat, ne kadar kurnaz ve becerikli olurlarsa olsunlar, belli bir yakınlık seviyesinden sonra gerçek özlerini gizleyebilmeleri imkânsızdır; bu nedenle de, her türlü ilişkileri -er ya da geç- bozulmaya mahkûmdur.

    özet: kendi seçiminiz ile de olsa, seçiminiz olmayarak da olsa, yalnızsanız sorunun kendinizde olduğunu bilin. kendi seçiminiz ile yalnızsanız, büyük ihtimalle sorunu biliyorsunuzdur ve durumu değiştirmek yerine benimsemeyi seçmişsinizdir zaten. bu, bencil insanın önündeki seçeneklerden biridir.

    ana fikir: bencil insanlardan vebalıdan kaçar gibi kaçın. aksi takdirde, manen ve madden tüm enerjinizi, birikiminizi sömürürler ve iliğinizi kemiğinizi kurutup posanızı çıkarırlar, sonra da geçip karşınıza pişkin pişkin "ne kadar iyi bir insanım ama kimse benim için bir şey yapmıyor, hep ben başkaları için bir şeyler yapıyorum" derler. böyle olduğuna da gerçekten inanırlar çoğu kez. değişik bir psikoloji.*

    siz siz olun; etrafınıza sevgiden, saygıdan, şefkatten, empatiden, duygudan, duyarlılıktan nasibini almış insanları toplayın. huzurun (dolayısı ile de sağlığın, mutluluğun, başarının) ön şartı budur.

    "sev seni seveni hâk ile yeksan olsa; sevme seni sevmeyeni mısır'a sultân olsa."
229 entry daha
hesabın var mı? giriş yap