105 entry daha
  • kendiyle barisik olmakla dogrudan iliskili, her yaptiginin arkasinda durmakla iliskisiz gercekliktir.
    insanin kendine karsi ne hissettigini tespit edebilmesi icin su sorulari bir sormasi gerekir:

    kendinize zalim davraniyor musunuz? istemediginiz isi yapmaya devam ediyor musunuz? sevmediginiz insanlarla görusmeye devam ediyor musunuz? sevmediginiz halde sosyal medyada takibe devam ediyor musunuz? her iletisini gördügünüzde sinir olup yine de arkadas listenizde tutuyor musunuz? daha güzel görünmek icin bir sürü aciya katlanip estetik yaptiriyor musunuz? kendi eksiklerinizi bilip oldugu gibi kabul edebiliyor musunuz? yaptiginiz hatalarla barisik misiniz? hata yaptiginizda pismanlik hissiniz ne kadar sürüyor? kendinizi baskalarinin yargilamasina acik birakiyor musunuz? baskasi sizi sevmezse siz de kendinizi sevmez misiniz? yalniz yasayabilir misiniz? yalniz da iyi vakit gecirebilir misiniz? sizi tanimlayacak bir gruba dahil olmak zorunda hissediyor musunuz? gruba dahil olmadan da güclü olabiliyor musunuz? topluluk icinde gercek fikrinizi acikca söyleyebiliyor musunuz? baskalari begeniyor/ begensin diye maddi durumunuzu zorlayacak alisverisler yapiyor musunuz? kendinizi acikca elestiriyor musunuz? kendinize yönelik elestirilerinizi ne kadar disariya yansitiyorsunuz? arkadas oldugunuz insanlar sizinle ne icin arkadaslik ediyorlar? sosyal statünüz icin mi? toplumda bir yere geldiginiz icin mi? birlikte iyi vakit gecirdiginiz icin mi? birbirinizi anladiginiz icin mi? benzer hobileriniz oldugu icin mi? tanistiginiz zaman birbiriniz hakkinda olumlu dusunceleriniz oldugu, ayni dili konusabildiginiz icin mi? sevgili olarak sectiginiz insan sizin gönlünüzü hos tutan biri mi yoksa toplumun onayladigi biri mi, ikisi de mi? aldiginiz kararlari savunabiliyor musunuz? baskalarinin sözlerine kulaginizi tikayip kendi istediginizi yapabiliyor musunuz?

    bu sorular ilk aklima gelenler. cogaltilabilir. kendini sevmek, kendi hislerini önemsemek, kendi icin dogru olani yapmak ve kendini baskalarinin gaddarligina teslim etmemektir.
    kötü insan, kötü arkadasi aramaya gerek yok. cok var zaten. önemli olan bunlara ne kadar katlandigimiz, ne icin katlandigimiz. biraz sorgulamak lazim. aldigimiz kararlar, davranislarimiz kendi penceremizden dogru mu degil mi bilmek lazim. birisi uzaktan bakip yargilayabilir, bu yargilamalara kendimizi birakip sucluyorsak, kendimize olan sevgimizden suphe edebiliriz. bazi insanin sizi yargilamasi icin kasinizin üstünde gözünüz olmasi yeterli. bu insanlarin vicdanina mi kalicak sizin o günkü neseniz, hayat sevinciniz. tabii ki hayir. ıste bunu yapanlarin sikintisini bilip kendini üzmemek, baskasinin davranisindan dolayi kendine zalim olmamak, kendini sevmektir. herkes kendini oldugu gibi sevse dünya bambaska bir yer olurdu.
507 entry daha
hesabın var mı? giriş yap