• sağlık iyi yaşamaya yeter ama güzel yaşamaya yetmez. güzel yaşamak için mutluluk, dahası huzur gerekir. beden sağlam olacak evet ama ruh da güçlü olacak. bir şeylere inanacaksın. maneviyatın dayanıksız olmayacak, mütevekkil olacaksın. bu doğuya özgü bir özelliktir, batılılarda tevekkül diye bir şey yoktur, kıymeti bilinmeli.

    geçmiş sıkıntılar geçmişte kalmalı. hep olumlu düşünmeli. ''bu da geçer ya hu'' nefis bir sözdür ve o da bize özgüdür. şükür önemli. yetinmek önemli.

    yaşadıklarının farkında olup onlardan haz duyacaksın. coşkulu olmak önemli bir avantaj.

    hataları mümkün mertebe hoşgörmek iyidir. affedici olmaktan zarar gelmez. böylece herşeyden önce kendi kafan rahat olur. az eleştiri yapmalı, onun yerine övgüyü, teşekkürü arttırmalı. bunlar her kapıyı açar, kapıların gereksiz kapanmasına da mani olur. ayrıca teşekkür, iyileştirir.

    sade olmalı. az eşya kullanmalı. az, çoktur ne de olsa. ihtiyaçtan fazla mal haramdır, hırsızlıktır. mülkiyetin tamamı değil ama fazlası hırsızlıktır. lüks, zararlı bir eğilimdir. gerektiği kadar edin. her şeyi. lüks, kariyer, daha fazla para, statü peşinden koşanlar hep mutsuz, doyumsuz insanlar.

    yavaş yaşamalı. farkındalık böyle gelir. hız felakettir. öfke, kıskançlık ve hiddet de hıza bağlanabilir. durup düşünmeden, oturup tartmadan kapınılan kızıl duygular..

    daha çok kişi biriktirmeli. sevgili, arkadaş, komşu, dost, hemşehri, ahbap, hatta gündelik ilişkiler, mesela bakkal çakkal. aile ve akrabalar zaten default. insanlar fıtraten yalnızdırlar ama hayatlarını beraber geçirmeliler. ilişkilerin güçlenmesi yalnızlığı önler. yalnızlık korkulacak şey değildir ama bedel ödeten, zorlayıcı ve uzadığı zaman bazen bir kötü alışkanlıktır. iyi gün kötü gün diye bir şey var. yanlarında ol, yanında olsunlar.

    sakat hayvanın duy kederini. çocuk, yaşlı, yoksul, engelli ve öğrencilere yardım et. karşılıksız vermek büyük bir huzur doğurur. birini karşılıksız sevmek bile acıdır ama yine de güzeldir.

    hayatı hissetmeli. her an.

    güzel hayat: her nefeste hayat..
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap