6 entry daha
  • temmuz 2015'te merkez bankası tarafından yapılan açıklamaya göre yakın dönemde "sadeleştirilecek" olan faiz oranı(ları)dır.

    merkez bankası para politikası faizi olarak hali hazırda bir kaç faiz oranının kombinasyonunu kullanmaktadır. bunlar:

    1. gecelik borç verme faizi: piyasanın merkez bankasından bir gecelik borç alma maliyeti (%10,75)
    1.a piyasa yapıcı bankalara sağlanan gecelik borç verme oranı (%10,75)

    2. gecelik borç alma faizi: piyasanın merkez bankasına borç verdiğinde bir gecelik kazancı (%7,25)

    3. bir haftalık repo faizi: piyasanın merkez bankasından bir haftalık borç alma maliyeti (%7,50)

    4. ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti: merkez bankasının gün içinde ilk üç faiz oranını değişik ağırlıklarda kullanarak piyasanın likidite ihtiyacını karşılamasıyla ortaya çıkan oran (gün sonu) (%8,46)

    merkez bankası son açıklamasına kadar bu dört faizden birini veya 1 ve 2'den oluşan faiz koridorunu, temel para politikası aracı olarak kullandı. piyasa ise genelde ppk kararlarından çok ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini takip ediyor. para politikasında yaşanan bu faiz karmaşası ve dönem dönem belli bir faizin ön plana çıkarılması, içeride ve dışarıda kafa karışıklığına yol açtığından, tcmb ağustos 2015'te politika faizinin sadeleşmesi konusunda planı açıklayacak.

    son 4-5 yılda bu karmaşık sistemi devam ettiren tcmb'deki bu karar değişikliğinin nedeni abd merkez bankası fed'in kısa süre sonra faiz artırımına başlayacak olması. bu durumda bizde hangi faizin arttığı veya sabit kaldığı kaotik bir duruma yol açacağından piyasanın ve hükümetin tek faize odaklanması sağlanacak.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap