2 entry daha
  • bir ülkenin uluslararası rekabet günü ölçmekte kullanılan göstergelerden biridir.
    daha iyi anlamak için nominal ve efektif kavramlarını da incelemek gerekir.

    nominal döviz kuru iki para birimi arasındaki göreli ilişkiyi belirler. günlük hayatımızda kullandığımız pariteler nominal döviz kurudur. 1 usd = 2,76 tl gibi.

    nominal efektif döviz kuru ise örneğin türkiye'nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin parabirimlerinden oluşan sepete göre (her parabiriminin ayrı ağırlığı vardır) tl'nin ağırlıklı ortalama değeridir. yani yukarıdaki örnekteki usd'nin yerini farklı ağırlığa sahip çeşitli para birimlerinden oluşan bir sepet alır.

    reel döviz kuru nominal döviz kurunun belirli fiyat endeksleriyle ayarlanmış halini gösterir. örneğin tüfe ile. ayarlama ise bu fiyat endeksinin yurtiçi ve yurtdışı fiyatlarını dikkate alarak yapılır. enflasyon örneğinden devam edersek,matematiksel ifadesi: reel kur= yurtiçi tüfe /yurtdışı tüfe*nominal kur

    diğer bir deyişle reel kur para birimlerinin nominal ilişkisini enflasyon farklarını dikkate alarak gösterir.

    en nihayetinde reel efektif döviz kuru (efektifi tekrar devreye sokarsak): reel kur formülünde tek döviz tek enflasyon yerine bir grup ülkenin ağılrıklı kur ve fiyat endekslerinin kullanılmasıyla hesaplanır.

    sonuç: reel efektif döviz kurunun artması demek, örneğin tl'nin reel olarak değerlenmesi ve yurtiçi üretim maliyetinin göreli olarak artması demektir. diğer koşulların sabit kaldığı varsayımı altında bu değerlenme rekabet gücünün azaldığını gösterir.
32 entry daha
hesabın var mı? giriş yap