4 entry daha
  • meselenin entelektüel, akademik arka planının nereden geldiğini öğrenmek için sözlük üzerinden bir 4 sene önceye gidelim;

    ----
    abdullah öcalan'ın yakalanıp hapse girinceye kadar kitap okumuşluğu falan yoktu. kulaktan dolma bilgiler, çevreden gelen etkilerle bazı doktrinler üretiyordu ama hiçbirinin temeli yoktu.
    sonra yakalandı ve hapse atıldı. hapiste, avukatları kendisine kitaplar götürmeye başladılar. ancak her kitabı içeri sokmak mümkün olmadığı için kendisine ulaştırılan ilk kitaplar "mitojoli" kitaplarıydı.

    öcalan o dönemde mitolojiye merak sardı ve mitoloji uzmanı kesildi. özellikle sümerler üzerine okuyordu. sümerler hakkında uzmanların son 80 yılda ortaya koyduğu bütün bilgiler öcalan'a maledildi ve öcalan 1 numaralı sümerolog oldu. bu arada doğu ve güneydoğu'da neolitik kıraathaneleri ve enkudu kitapevleri açıldı, gılgamış heykelleri yükseldi. sümerolojiyi hatmeden öcalan'a avukatları ayrıntı yayınları'ndan bazı kitaplar götürdüler. bu kitaplar arasında murray bookchin'in ekolojik toplum felsefesi'ne dair bir kitap da vardı. öcalan birdenbire bookchin'e merak sardı. kitaplarını getirtti ve sümerolog öcalan, ekolojist öcalan oldu. bookchin'den devşirdiği kavramlarla siyasal formüller üretti. ve müthiş bir isim buldu: "uygarlıksal gelişme temelinde cinsiyet eşitlikçi ekolojik demokratik toplum paradigmasına dayalı demokratik konfederalizm"

    gerisi burda; (bkz: ekolojik demokratik toplum)

    ----

    öcalan, hdp ve pkk bağlamında saçmalığa girmeden önce esas meseleye kısaca değinelim;

    murray bookchin'in ekoloji kuramı insan, kapitalizm ve doğa neden sonuç ilişkisi bağlamında ütopik bir hayalden ötesi değildir. bir çözüm, bir sistem hiç değildir sadece kendince iyi niyetli gerçekleşmesi imkansız, teorik bir öneridir. bunun gerçekliği ve hayata geçmesi konusunda iman edenler varsa, aynı şekilde şu ütopyayı da es geçmesinler (bkz: the venus project)

    kısaca özetlersek, murray bookchin kapitalist düzen, rekabet ve tüketime dayalı toplumun doğayı sömürmesi ve kirletmesi bunun üzerinden tekrar kendini tekrarlayan tüketim, rant ve rekabet döngüsünü kendisine yakın bulduğu ideolojik bakış açısıyla yıkmak istemiştir. bu düzenin getirdiği tahakküm ve dayatmaya karşıdır, zaten hiyerarşiden de pek hazzetmeyen biridir.

    sunduğu çözüm ise şudur; kent, şehir bağlamında eko topluluklar... yani her kent bulunduğu bölgenin ekolojik yapısına uygun planlanmalı, kaynakların çıkarılması, üretim çevreye zarar vermeyi en aza indirgeyerek yapılmalı. toplum olarak her alanda ekolojik bilince dayalı bir hareket, eğitim ve anlayış geliştirme, ihtiyaçları (lüks, konfor) tekrar tanımlama gibi konular. yani hareketin temeli kaynakların gerektiği kadar, düzenli ve çevreye zarar vermeden, paylaşarak kullanımı, tabi bununla ilgili olarak mülkiyet, paylaşım gibi kömünal olaylarda ortaya çıkıyor. esas mevzu anlaşılmıştır sanıyorum...

    bu eko şehirlerde mülkiyet, paylaşım ve düzeni sağlayacak olan "devlet olmayan devlet" düzeni ise mahalli meclisler, belediye meclisleri ve belediyelerdir. bunların varlığı "devletin" meşruiyetini ortadan kaldırdığı gibi bölgenin "devleti" haline getirir. tabi bu belediyeliren en kısa zamanda yapacakları ilk şey diğer belediyelerle birleşme ve konfederalizmdir, daha sonra bu bölgesel, ulusal ve hatta kıtasal konfedarizme evrilecektir (bilim kurgu romanları halt yesin)...

    gelelim öcalan, hdp ve pkk'nın yemek istediği halta...

    öcalan bu kitapları okuduğundan beri hdk, dtk, kck demokratik konfederalizm adı altında örgütleniyor, kendince bu teoriye uygun kongreler, meclisler ilan ediyor. yukarıda yazdık bookchin'in teorisi devletin sebep olduğu tahakküm ve dayatma ama en çokta hiyerarşiye karşı. yerel meclisler, belediye meclisleri, kooperatifler vb. her alanda kömünal bir karar mekanizması oluşturmuş. yatay bir örgütlenme mevcut.

    peki bunu hayata geçirecek olan kck nasıl bir sistem içinde? kck sözleşmesinin 11. maddesi şöyle;

    ----
    madde 11
    reberiya koma civakên kurdistan
    koma civakên kurdistan (kürdistan demokratik toplum konfederalizmi) kurucusu ve önderi, abdullah öcalan’dır. ekolojiye ve cinsiyet özgürlüğüne dayalı demokrasinin felsefik, teorik ve stratejik kuramcısıdır. her alanda bütün halkı temsil eden önderlik kurumudur. kürdistan halkının özgür ve demokratik yaşamına ilişkin temel politikaları gözetir ve temel konulardaki en son karar merciidir. kongra gel genel kurul kararlarının demokratik, ekolojik ve cinsiyet özgürlükçü devrim çizgisine uygunluğunu gözetir. yürütme konseyi başkanını görevlendirir. temel konulara ilişkin yürütme konseyi kararlarını onaylar.
    ----

    murray bookchin'in kuramının içine şaaak diye dikey giren bir öcalan... o kadar karar mercii meclis, kongre, örgütlenme tek kişinin elinde. ahakküm, hiyerarşi mevcut devletten bile daha direk ve daha katı olarak öcalan'da... sadece bu da değil, meclslerde alınan kararlarda kck'ya ters durumlar olamayacağı, uyumlu olası gerektiği açık bir şekilde ifade edilmiş.

    kapı gibi net, kıvrılacak yeri olmayan faşizan bir rejimin anayasası.

    bu en basitinden kck'nın kendi ilan ettiği gerçek... bookchin'in hiyerarşik olmayan, çoğulcu, eşit ve ekolojik teoreminin kafasını gözünü kırarak kendi ulus devletlerini hayata geçirmek için yapılan saçmalıklar say say bitmez.

    hatta iddia ediyorum yarın bir gün bu teoriden tez falan hazırlayacaklar ya da teorik tartışmaya girecekler şu kck ve hdp'nin milliyetçi, militarist, faşizan oluşumunu gördükten sonra elinin tersi ile atacaktır. adamın teorisinin resmen içine etmişlerdir.

    hdp'ye gelirsek evet ya çok cahiliz, herboku siz biliyorsunuz (bkz: #30531244) demirtaş hdp başkan apo'nun projesidir diyene kadar burada bunu kabul etmeyen (bkz: #44747218) hdplilere partiyi öcalan kurdurdu diye laf anlatmaya çalışıyorduk (bkz: #50918843) bir türlü inandıramıyorduk. sonra açıklama geldi, e evet sır değil ki herkes biliyor falan demeye başladılar.

    son olarak bize demokratik konfederalizmi de dünyada ancak insanlığın kök hücresi gibi olan bu halk yapabilirdi demek kalıyor.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap