92 entry daha
  • bok gibi makineler üretmez. sadece fiyat/performans makineleri üretmez. daha önce de yazdım, leica bir luxury markasıdır.

    bir fotorğafçı bir makine alırken ihtiyaçlarına göre makineyi alır. kedi fotoğrafı çekmek için d4s alan insanlardan bahsetmiyorum bakın. ya da sokakta çoluk çocuğu çekmek için canon eos 5d mk3 alıp önüne 85mm f1.2 lens alandan da bahsetmiyorum. bu işler biraz da paraya bakar. ama gerçekten fotoğraf ile uğraşan adam, gider ihtiyacı olan makineyi, ve ekipmanları alır.

    piyasada şu an leica'ya karşılık bir makine yoktur. siz istediğiniz gibi sony a7 r mkii çıktı diye çığlık atın, görüntü kalitesi zeiss lenslerle leica'nın ağzına verir diye böğürün. bunlar leica gerçeğini değiştirmez. o nedenle hala sokak fotorğafçılığı dendiği zaman leica 1 numaradır. hala bir çok belgesel fotoğrafçısı leica kullanır.

    bakın bu güne kadar milyon tane makine kullandım, piyasada orta format dijital makineler dışında hepsini ya denedim ya da kısa/orta/uzun vadeli kullandım. önlerinde envayi çeşit lens denedim. bakın 70-200 f2.8 den falan da bahsetmiyorum, canon 1.2 ler, sigma art serisi lensler, nikon mauel lensler, zeiss cine lensler... (bunların çoğunu ya çevrem sayesinde ya da yurt dışıdna denedim/kullandım) ve her makine ve lensin bir yapılış amacı vardır. o nedenle spor fotoğrafçıları belli makineleri kullanırlar, fotomuhabirleri spesifik markalarla çalışırlar.

    leica'da böyle bir şeydir. en ileri sensör teknoloji yok içinde, çünkü leica bir teknoloji şirketi değil. leica, maksimum optik kalitede, makine gibi işleyen, inanılmaz bir fotoğraf deneyimi yaşatan kameralar yaparlar. vizöründen bakmak ayrı bir olaydır. nasıl ki, bir nikon f4'ün vizöründen bakmak bambaşka bir boyutsa, leica da ayrı bir dünyaya açılır. kullanımı, lenslerinin focus halaksının sıkılığı, hassasiyetleri, hissiyatı eşsizdir. bakın en iyisidir demiyorum gene, eşsizdir. leica eşsizdir olayı bu, bu yüzden bu kadar pahalı.

    hatırlarım, fujifilm x-pro1 çıktığında herkes leica killer demiştir. nooldu? öldüremedi. "poor man's leica" oldu. ama fujifilm'de autofocus var, hibrid vizör var, yok 16mp lik, fullframe sensörlerle kapışan x-trans sensör var. dendi de dendi. leica'yı leica yapan şey, kullanacak adamın bu saydığınız şeylere ihtiyaç duymaması. daha fazlasını araması, gerçek bir fotoğraf deneyimi aramasıdır.

    leica kullanmıyorum, ama fırsatını buldukça denerim, kullanırım, zamanında almanın ucundan dönmüşlüğüm de vardır.

    bütün markalar kendi aralarında kapışırlar, ama leica tektir. rakibi yoktur. çünkü tek bir kulvarda kendi kafasına göre takılır. bu onu en iyi kamera, ya da başka bir şey yapmaz, bu onu kendi kulvarının en iyisi yapar, o nedenle zaten yıllar içinde bir çok üretici battı, kapandı vs, ama leica hala devam ediyor. bütün bunların yanında adamlar yeniliklere gözlerini kapatmıyorlar. doğru zamanda doğtu hamleyi yaparak tekenolojiyi kendi makinelerine adapte ediyorlar.

    dünyanın ilk dijital rangefinder'ını epson çıkarttı. baya da tatlı bir makineydi. nooldu, unutuldu gitti. leica gitti ilk dijital rangefinder'ını epson'dan seneler sonra çıkarttı, neden piyasanın gidişatını, taleplerini iyi gözlemliyorlar.

    leica-panasonic ortaklığında çıkan makineleri saymıyorum, onlar ne işe yarıyor bilmiyorum, kullanmadım ya da karşılaştırma fırsatı da bulamadım, bulursam yorum yaparım, ama bana anlamsız geliyorlar.

    son olarak da, sıradaki hayalim leica q'yu denemektir. bakın gene insanlar çıkacak, sony rx1 vardiyecekler, fuji x100 var diyecekler. ricoh gr var diyecekler. aynı şey değil arakadaşım. senelerdir ricoh gr kullanırım, fuji x100'ü çıkarttığında, daha türkiyeye gelmeden deneme şansı bulmuştum. bu makinelerin hiç biri aynı tadı vermezler. hepsini ayrı ayrı severim, ama eminim ki leica'yı leica yapan şey, leica q'da vardır. umarım vardır. gerçekten denemek istiyorum kendilerini.

    not: bunu yazan adam bir markanın fan boyu değildir. yıllar içerisinde bir çok sistem değiştirdim, çoğu sistemi denedim, her marka'nın (samsung dışında) kendi artıları olduğuna inanırım, ve doğru amaç için her markanın farklı avantajları vardır bunu bilirim. leica'da benim için böyledir.
50 entry daha
hesabın var mı? giriş yap