• tarihte pek az bilinen hacli seferlerinden biri de (en azindan normal lise mufredatinda olmadigi icin bizim buralarda az bilinen) hristiyanlarin yine diger hristiyanlara karsi yaptigi bir seferdir. 12. yuzyilda fransa'nin guneyinde hizla yayilan bir mezhep cathar'lardi. (bkz: cathar/#3313672) katolik kilisesinin uygulamalarinin aksine sevkatle ikna yontemleriyle yayiliyordu. hristiyanligin ilk ciktigi zamanlardaki ogretilere yakin bir cizgi izliyordu. ama katolik kilisesini ve papa'nin otoritesini kabul etmedikleri icin 1209 yilinda papa innocent iii fransa'nin guneyinde catharlarin yok edilmesi icin bir hacli ordusu cagirdi. ona gore catharlar "musluman kafirlerden" bile daha tehlikeliydi.

    kilisenin onerisi gunumuzun pek cok sigortacisinin kiskanacagi bir teklifti. savasta en az 40 gun bulunanlar obur tarafta cenneti garanti ediyorlardi. bu hayatta ise kiliseye olan borclarinin birikmis faizlerini odeme yukumlulugunden kurtuluyorlardi, isledikleri herhangi bir sucta sivil mahkeme degil dini mahkeme tarafindan yargilanma hakki elde ediyorlardi. bunlara da ilave olarak ele gecirilen yerlerde elde ettikleri ganimetler onlarin oluyordu. her ne kadar bu teklif muslumanlara karsi yapilan hacli seferlerindeki teklifin aynisi olsa da savasa gidenler icin mekan cok daha cekiciydi. uzun bir yolculuga gerek kalmiyordu, savas sonrasinda eve donmek, veya ganimetleri tasimak cok kolay oldugu gibi orada da yerel halkin arasina karismalari oldukca kolaydi. tabi savasin yapilacagi ortamdaki hava kosullari da orta dogunun collerinden cok daha uygundu. sefere katilmak isteyen gonullu bulmak hic zor olmadi.

    haziran 1209'da 15-20bin kisilik bir ordu toplandi. askeri liderleri bir fransiz baron olan "simon de montfort"tu. dini lider ise papa tarafindan atanmis "arnald amaury"di. ordu guney fransa'da hizla ilerledi. buyuk olcude pasifist olan catharlar sikisinca silahla karsi koysalar da bu orduya karsi pek dayanamadilar. ilk kasaba ele gecirilince oldukca onemli bir sorun cikti ortaya. kasaba halkindan kimin cathar, yani oldurulmesi gereken, kiminse inancli bir katolik oldugunu nasil ayirt edeceklerini bilemedi askerler. papanin oradaki delegesine iletildi sorun. arnauld amary'nin verdigi cevap kilise'nin din anlayisini ortaya serer nitelikteydi: "hepsini oldurun, biz ayirt edemesek bile tanri kendine inananlari tanir ve korur"

    ordu hizla ilerlemeye, tum koy ve kasabalari yagmalamaya devam etti. 1218'de (25 haziran hatta tam tarih vermek gerekirse) simon de montfort savasta oldu. ondan sonra ordu da buyuk olcude dagildi. alinan sonuctan henuz tam tatmin olmamis olan papa bir ordu daha topladi. 1224'te bu sefer kral 8. louis onderliginde tekrar sefere cikildi. yine inanilmaz katliamlar sonucu 1244'te son cathar sehri, 1255'te de son cathar kalesi dustu. hayatta kalmayi basaran catharlar, hristiyanlarin arasinda kimliklerini belli etmeden inanclarini surdurduler. ancak bir sure sonra (tahminen 50 sene kadar sonra) catharlar tamamen yok oldular. ya da en azindan o inanc yok oldu.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap