6 entry daha
  • içerdiği saçmalıklardan dolayı hdp'nin üstü kapalı geçiştirdiği mevzudur.

    ulus devlet durumu burada anlatılan demokratik konfederalizm için değil, ilerde birleşecek belediye ve bölgesel konfederasyonların geleceği son şekil, son hedeftir. egemenlik ve bağımsızlığı şiddetle alamayacağı ortada olanların bulduğu çözüm budur. bunu hdpliler ve pkk bir çok kez dile getirmiştir.

    modelin saçmalığı ve getireceği oy kaybından dolayı çok net anlatılmaması normal ama "adam modeli kürtler ve türkler türkiye içinde iki konfederal bölge kursun diyerek sunmamış. bu bir saptırma" denecek bir durum da yok. demirtaş bir çok açıklamasında özerkliği yerel yönetim adı altında kendileri için değil bütün türkiye için istediklerini dile getirdi. tabi burda üstünden hızla geçildiği için genel olarak anlaşılan yerinden yönetim, halk meclisleri, halkın seçtiği bürokratlar vs. gbi anlaşılıyor ve hatta bunu bölünme, ayrılıkçılık olarak niteleyenlere faşist deniyor ama kast edilen budur... gerçi bunu kendileri için uygulama durumuna geçseler türkiye'nin kalanı ne yaparsa yapsın umurlarında olacağını sanmıyorum.

    öcalan bu olayı kabul ettirmek için doğal olarak demokratik konfederalizm modelinin üniter yapıyı bozmayacağını, ısrarla bölüme olmayacağını söylüyor lakin bookchin'in orjinal metninde bile belediyeler ile başlayan yerel federasyonların amacı, bölgesel federasyonlar ve hatta mümkünse kıtasal federasyonlardır.

    kaldı ki suriyedeki kazanımlar ile ilgili olarak türkiyeyi hem tehdit hem karıştıracak duruma getiren hdp ve pkklıların böyle bir amacı olduğu çok açık.

    öcalan sistemi cumhuriyete bağlı, ayrılıkçı olmayan üniter yapıyı bozmayan şeklinde tarif eder ama vaadettiği "demokratik sistem" mevcut devletten daha otoriter, dayatmacı ve bürokratik olarak askeri hiyerarşiyi baz alan bir yapıdır.

    kck sözleşmesi, demokratik konfederalizm modelinin merkezindeki örgütlenme biçiminin ta kendisidir... hatta eski hali (bkz: koma komalen kürdistan)

    kck sözleşmesi ile pkk çeşitli meclis, örgüt ve kurum adı altında dizayn edilmeye çalışılmıştır. yani şöyle söyliyelim; kck sözleşmesi ile demokratik konfederalizmin hayata geçirilmesini sağlayacak kurum ve organizasyon modeli tarif edilmektedir.

    mesela demokratik konfederalizm olayında şehirleri yönetecek özgür toplum meclisleri diye bir şeydir. bunun tarifi kimlerden nasıl seçileceğini kck sözleşmesi belirtir. bununla ilgili olarak kck da tarif edilen çok örgüt vardır. hatta şöyle diyelim elemanlar şehir kongrelerinden sonra bölge, 2-3 ülkeyi kapsayan halk kongresini sonrasında ortadoğu kongresini falan hazırlamışlar. kağıt üstünde ortadoğuyu ekolojik demokratik hale getirmeye hazırlar... tabi normalde bu organizasyonlar farklı ülkelerde, farklı halklardan bile olsa birleşme sonucu bookchin'in tasarladığı biçimde kömünal bir yönetimle yatay olarak idare edilmesi gerekir lakin burada pkklı bir sekreterlik kurumu ve onun üstünde öcalan vardır.

    kurulduğundan beri örgütte varolan ideolojik boşluğu ancak hapiste okuduğu kitaplarla bir nebze kapatabilen öcalan, bookchin’in “toplumsal ekoloji” kuramında geçen örgütlenme, işleyiş ve felsefeyi çarpıtarak, amacı ve felsefesinden en aykırı biçimde uzaklıştırarak kendi fikri gibi sunmuştur.

    hani bu garabete bile burda "değil-devlet yapısı adına "ilginç" bir model" diyebilecek zihniyet varsa dağdaki adamın ne düşündüğünü çıkartmak zor değil...

    adamlar açık açık yazmış... burada ilk amaç karışılamayan özerk bir bölge, belli bir güç, ekonomik, askeri seviyeye gelme, sonrasında mümkünse benzerinin suriye ve iran'da yapılması ve birleşme. ırak içinde düşünüyor olabilirler ama elemanların kendi elleriyle herşeylerini öcalan'a vereceklerini düşünmek saçma. bu özerklik, yerinden yönetim ve sonrası sürecin ise ülkeye getireceklerini tahmin etmek zor dağil...

    bu açıdan 30 mart'ta halk özerkliğe oy vermiştir diyen demirtaş'ın demokratik konfederalizmi türkiyenin batısı için "izmir'i izmirliler yönetsin, erdoğan yönetmesin" şeklinde makul ve masum bir biçime indirgemesi anlaşılabilir.

    öte yandan hdplilerin düzenlediği avrupadaki organizasyonlarda demokratik konfederalizm panelleri, öcalan ve ekolojik teorisi hakkında toplantı ve açıklamaları tüm hızıyla sürmekte hatta hdp'li ertuğrul kürkçü'nün bir açıklaması şöyle;

    ----
    kürt halk önderi abdullah öcalan’ın önerisiyle gündeme gelen, yerel seçimlere hdp ile girilmesine de değinen kürkçü, “demokratik konfederalizm ortada olmasaydı hdp de olmazdı. bu sayın öcalan’ın çabasıydı” dedi.

    öcalan’ın ortaya koyduğu demokratik konfederalizm fikrinin ve hem kürdistan’da hem de türkiye genelinde sosyalistler de bir itilim yarattığına vurgu yapan kürkçü, hdp’nin bir rolünün de batı’da devletin asimilasyon politikasıyla oluşturduğu kürt algısını yok etmek olduğunu söyledi.
    ----

    evet "izmir'i izmirliler yönetsin", kardeşlik, barış vs. siz altını doldurursunuz artık...
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap