1 entry daha
  • sultanahmet meydanı'nda çok büyük katılımla yapılan mitingtir. işgal güçlerinin izmir'i işgalini kınama amaçlıdır. istanbul'daki işgalci askerlerin gözünü korkutmuştur, milli mücadelede de ateşleyici bir rolü olmuştur.

    bu mitingte en ateşli konuşmayı yapan o zamanlar genç bir kız olan halide edip*'dir.

    konuşmasının metni şöyledir:

    "kardeşler, vatandaşlar,
    yedi yüzyılın şerefi, göğe yükselen bu minarelerin tepesinden osmanlı tarihinin yeni faciasını seyrediyor, bu meydanlardan çok zaman alay halinde geçmiş olan büyü katalarımızın ruhuna hitap ediyor, başımı bu görünmeyen ve yenilmez ruhlara kaldırarak diyorum ki: 'ben islamiyet'in bedbaht bir kızıyım. ve bugünün talihsiz fakat aynı derecede kahraman devrinin* anasıyım. atalarımızın ruhları önünde eğiliyor, onlara bugünün yeni türkiye adına hitap ediyorum ki: silahsız olan bugünkü miletin kalbi de onlarınki gibi yenilmez kudrettedir. allah'a ve haklarımıza iman ediyoruz.

    kardeşler, evlatlar, size dünyanın verdiği hükmü dinleyiniz: avrupalı itilaf devletlerinin tecavüz siyaseti bazen hıyanetle ve daima haksız olarak türkiye'ye çevrilmiştir. eğer ayda ve yıldızlarda da türkle müslüman bulunduğunu söyleseler oralara da istila orduları gönderilirdi. nihayet hilali parçalamak için ellerine bir fırsat geçmiştir. bu kararlarına karşı bizi tutacak hiçbir garplı kudret yoktur. bu meselede, bu insani olmayan karara katılmayanlar da aynı derecede belki de daha da meuldürler. onların hepsi insan haklarını ve millet haklarını müdafaa için bir mahkeme kurmuşlar fakat orada yenilenlerin parçalanması hükmünü vermişlerdir. türklere günahkar diyen bu kimselerin kendileri o kadar günahkardırlar ki okyanusların suları onları temizleyemez.

    bir gün gelecektir ki daha büyük bir mahkeme, milletleri tabi haklarından mahrum bırakanları mahkum edecektir. o mahkeme bugün bizim aleyhimize olan devletlerin fertlerinden teşekkül edecektir. çünkü her ferdin içinde ezli bir hak duygusu vardır ve milletleri meydana getirenler de fertlerdir.

    kardeşler, evlatlar, beni dinleyiniz. sizin iki dostunuz vardır: müslümanlar ve haklarımız için sesini her gün yükseltecek olan medeni milletlerin fertleri. birincisi bugün sizinle beraberdir. ikincilerse bizim şaşmaz gayemizin hakkını er geç anlayacak olan fertlerdir. hükümetler düşmanımız, milletler dostumuz ve kalbimizdeki haklı isyan kuvvetimizdir. bütün milletlerin haklarını kazanacağı gün çok uzak değildir. o gün geldiği zaman bayraklarınızı alınız, bu maksat için canlarını veren kardeşlerimizi ziyaret ediniz. şimdi yemin edin ve benimle birlikte tekrarlayın: yüreğimizdeki mukaddes heyecan, milletlerin hakları ilan edilinceye kadar devam edecektir."
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap