10 entry daha
  • 2008-2009 arasında bir sene bu şehirde yaşadım ben.

    napoli'nin başkentliğini yaptığı campania eyaletinde yer alır, ve bu eyaletteki diğer şehirlere göre oldukça temiz, güvenli ve huzurludur. italya'da, kuzey'den güney'e doğru gittikçe, tıpkı bizde batıdan doğuya gittikçe olduğu gibi hayat tarzları ve insan alışkanlıkları farklılaşır. güney'de kuzey'e göre daha hararetli yaşanır hayat ve yöresellik, geleneklere bağlılık daha fazladır ve din daha ön plandadır. bu yüzdendir ki, italya'nın en büyük ikinci şehri olan napoli'de hayat bir turist için oldukça çetrefilli olabilir. salerno ise bu konuda komşu şehirlerinden ayrılıyor, her ne kadar ingilizce bilen insan sayısı oldukça az olsa da, yabancılara karşı düşmanca bir tutum sergilemiyorlar. dükkan sahipleri, esnaflar sempatik insanlar. sanki herkes birbirini tanıyormuş gibi hissediyorsunuz ilk başta. zaten bir müddet bu şehirde yaşadıktan sonra herkesin gerçekten birbirini tanıdığını fark ediyorsunuz. mesela, benim kaldığım dönemde şehirde sadece bir tane köpek vardı ve adı nero'ydu. bu köpeğin facebook sayfası bile vardı, largo campo'da takılırdı ve onu bile herkes tanırdı. nino'nun barının önünden ayrılmazdı. böyle bir şehir işte salerno. salernoluların trafik, gürültü, hava kirliliği, aşırı kalabalık gibi büyük şehirlere özgü dertleri yok. stresten böylesine uzak bir şehir olduğu için suç oranı da oldukça düşük. ev sahibim matteo'nun arabasının kilidi 5 senedir bozuktu mesela. arabayı bir kere bile kilitlediğine şahit olmadım.

    italya'da kuzey'den güney'e doğru gittikçe kültür ile birlikte ekonomik koşullar da değişiyor. güney'deki şehirler, kuzey'deki milano, floransa, torino, bolgona gibi şehirlere nazaran oldukça ucuz. salerno ise daha da ucuz. benim salerno'da bulunduğum dönemde 1euro - 1bira takıldığımız bir bar vardı. nero'yu anlatırken bahsettiğim nino'nun yeri. largo campo meydanında yer alırdı. burada bir kaç ufak bar, bir sigara satan ufak dükkan, bir de dönerci bulunur. perşembe, cuma, cumartesi akşamı insanlar bu meydanda toplanır, daha sonra buradan lungomare'deki maska gibi, undergroundgibi butik barlara geçilirdi. hala bu mekanlar duruyor mu bilmiyorum ama aşağı yukarı eğlence anlayışı bu şekildeydi. şehirde bir de büyük disko vardı, o da lungomare'deydi. bu mekana girmek için biraz şık giyinmeniz gerekiyordu. dürüst olmak gerekirse pek bir numarası olduğunu söyleyemem. bunun dışında napoli'ye ya da başka civar şehirlere eğlenmeye gitmek gayet mümkün. napoli'nin gece hayatı çok daha hareketli ve daha fazla alternatifiniz var. salerno'da barlar gibi restoranlar da butik. pizza, makarna ve deniz ürünleri dışında yemek aramayın. hem makarna, hem pizza gerçekten çok iyi. diğer bir seçenek ise deniz ürünleri. ayak üstü bir şeyler atıştırayım derseniz, çok fazla ödemeden iyi ve yöresel bir şeyler yiyebilirsiniz. oturayım, şarap açtırayım güzel bir yemek yiyeyim derseniz ödeyeceğiniz miktar biraz daha fazla olacaktır ama yine de ateş pahası değil.

    son olarak, salerno bir liman kentidir ve dağın eteklerine kurulmuştur. bu özelliği sebebiyle geçici olarak italya'nın başkentliğini yapmıştır çünkü savaş esnasında savunması oldukça kolaydır. saleno'da havalimanı yok, aslında var da uzunca bir süre önce sivil havalığa kapatılmış. en yakın alternatif napoli havalimanı. napoli'den 1 saat sürüyor salerno tren ve otobüs ile ulaşım sağlanabiliyor. roma da yaklaşık 4 saat sürüyor, yine otobüs ve tren ile ulaşmak mümkün. büyük şehirler arasında sık sık tren seferleri var. hem otobüs hem trenle gitmiş biri olarak kesinlikle tren'i tavsiye ederim. bir kaç farklı tren var. bazıları uçaktan daha konforlu neredeyse. bütçe derdiniz yoksa tercihiniz bu yönde kullanmanızı tavsiye ederim. ben 1 sene boyunca, bir kaç kere roma'ya, bir kere bari'ye, bir kere de milan'a gittim uçakla seyahat etmem gerektiğinde. roma neyse de, bari veya milan'dan trenle gelmek gerçekten işkence oluyor. dolayısyla alternatif havalimanı olarak roma ve napoli'den şaşmamak gerek. salerno bir günde tamamını gezip bitirebileceğiniz bir şehir fakat bulunduğu konum itibariyle rahatça paestum, positano, amalfi, capri, pompeii,iscia gibi turistik yerlere ulaşmak mümkün. yazın, özellikle amalfi kesinlike gezilip görülmesi gereken bir yer. gemi ile amalfi'ye gitmek mümkün salerno'dan.

    salerno'da çok sıkıldığım, çok bıktığım zamanlarım da oldu. büyük şehire alışan biri için adapte olmak o kadar da kolay değil. fakat dönüp baktığımda ne kadar özlediğimi fark ediyorum. mesela, 6-7 sene önce istanbul'da salerno'dan daha güzel yaşanabileceğini düşünüyordum, şimdi ise salerno'daki hayatıma özeniyorum. salerno kapitalizm'in tam olarak ele geçiremediği ender yerlerden birisi. avm yok, mcdonald's, starbucks, zara gibi dev markalar yok. ihtiyaçları da yok belki. insanlar köşe kahvelerinde dünyanın en lezzetli kahvesini içiyor, pizzeria'larda en lezzetli pizza'yı yiyorlar ve butiklerden en şık kıyafetleri giyiyorlar. en yakın avm otobüsle 40-45dk. uzakta, şehrin dışında. oraya fırlatmışlar kapitalizmi. orada mcdonalds'ta var, zara da, pull and bear da, carrefour da.
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap