1 entry daha
  • roni margulies'in bugün pazar yahudiler azar kitabı sayesinde haklarında fazlaca bilgi sahibi olduğum topluluk.
    istanbul yahudileri; varlık vergisi, israil'in kuruluşu ve 6-7 eylül gibi olaylardan sonra çoğunluğu göçmüş olan bir topluluktur. gidenler doğal olarak gitmekle kaybecekleri bir şey olmayanlardır; işçiler, işsizler, yoksullardır. kalanlar ya burada işi yolunda gidenler ya da gitmeyi bile beceremeyecek kadar yoksul olanlardır.

    en çok ilgimi çeken kısım roni margulies'e bir röportajda neden kendi anadiliniz olan ibranice dilinde kitabınızı çıkarmadınız sorusuydu. margulies kitapta gazetecinin cehaletini ortaya çıkarmak istemediğini yazmış. yahudilerin belli bir anadilinin olmadığını söylemek istememiş. evet yahudilerin belli bir anadili yok. ama bunu pek kimse bilmez. birçok kişi anadillerinin ibranice olduğunu düşünür. oysa her milletten yahudi olabilir. nasıl ki polonyalı yahudiler varsa arap yahudiler de var.

    türkiye'deki yahudiler çoğunlukla balat, kuledibi, hasköy, ortaköy gibi yerlerde yaşarmış. daha sonra bebek, nişantaşı gibi semtlere dağılmışlar.

    istanbul yahudilerinin büyük çoğunluğu 1492 ve sonrasında ispanya ve portekiz'den gelmiş ve beraberlerinde getirdikleri o günlerin kastilya ispanyolcasını terk etmemiş konuşmuş ve korumuştur.

    yahudi cemaati fransa'daki dindaşlarının hayırseverliği sayesinde okula gidebilecek durumda olduğu için fransızca konuşur olmuş, niye fransızca bildiğini zaman içinde unutmuş ve bu dili konuşuyor, bu kültürü yüzeysel bir şekilde biliyor olmanın fakirlikten değil, kültürlülükten zenginlikten kaynaklanıyor olduğuna inanmıştır. yahudiler büyük bir mutlulukla doğu'ya sırtını dönmüş bir topluluktur.

    roni margulies biraz alaycı bir gözlede olsa, içim ısınarak bakmışımdır bu duruma diye kitapta belirtmiştir. bunun sebebi olarakta konuştukları fransızcanın paris zenginlerinin fransızcasından ziyade marsilya'daki kuzey afrikalı göçmenlerinkine yakın olduğunu bildiğim için der.

    tefeci yahudi tiplemesinin nedeni olarak kendilerine tarım arazisi verilmediği için ya da sanayi alanlarına yatırmasına izin verilmediği için parayı para olarak kullanmak yani bankerlik/tefecilik ya da ticaret yapmak zorunda kalmalarıymış. bu faktörler yahudi düşmanlığının gelişmesinde önemli rol oynamıştır.

    yahudilerde dinin anneden geçtiğini öğrenmem de ufkumun genişlemesinde katkı sunan bir bilgi. zira müslümanlıkta din babadan geçer.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap