6 entry daha
  • 4 litre deposu var, ilk başta şaka gibi geliyor. benzincide duruyorsun, adam soruyor haliyle "ne kadar dolduralım?" diye.

    göğsünü gere gere "fulle hacı" diyorsun ya, işte o his paha biçilemez.

    *

    bugünkü fiyatı 6100 lira. çin malı scooterlar ile karşılaştırıp kendinizi üzmeyin, yamaha her ne kadar allahsız bir fiyatlandırma politikasına sahip olsa da, d'elight'ı aldıktan sonra verdiğiniz parayı helal edeceksiniz, çünkü gönülden bağlanacaksınız bu miniğe.

    tip olarak alenen vespa çakması. bunun öylesi böylesi yok (ha ayrıca, sıfır vespa'nın en kötüsü 12000 küsür liradan kapak kaldırıyorsa, bırakın da yamaha 6000 lira edivesin).

    ***
    çok önemli husus: lastikleri değiştirin. o lastiklerle dolaşmayın.
    ***

    sadece şehir içi (istanbul) 4000 küsür kilometre sürdüm (istanbul'dan samsun'a giden cesur arkadaşlar var, onları tebrik ediyorum. ek olarak pcx'in (honda) dahi o kadar yolu şişmeden gitmeyeceğini söyleyen pcx kullanıcıları var, onu da ayrıca hatırlatayım).

    bu 4000 kilometre'de (hatta tam olarak 4700 idi galiba) motorun en ufak bir keleği olmadı desem yeridir.

    ilk motorum olduğu ve satın aldığım yer tarafından uyarılmadığım için rodaj bakımı (1000 km bakımı) atladım, ilk bakımını 3000 küsür km'de yaptırdım. yağını değiştirirlerken gördüm: zift gibi olmuş. buna rağmen en ufak bir ses, en ufak bir tıkırtı çıkarmadı. benzini koy, bin git.

    4 litre deposu var, zaten 20 liralık alamıyorsun, tam "bitmek üzere" dediğinde zaten içinde en az 3-4 liralık (1 litreye yakın) benzin kalmış oluyor, 17 liralık benzin alıp devam ediyorsun. 1 hafta deli gibi sürüyorsun. o açıdan da bütçe dostu.

    bunun da maksimum süratini denemedim (bkz: honda cbr 250 r/@gonion) ama şunu söyleyeyim: iki kişi (toplamda 160 kilo) birlikte binip dik yokuşta ivmelenebildiğine birinci elden şahidim (yine ben sürüyordum) diyeyim, gerisini siz anlayın.

    şehir içinde adeta bir yılan. trafik gibi bir derdiniz kalmıyor. saat 8'de köprü trafiğine balıklama atlayabiliyor, arabasında "ileride ne var da trafik duruyor?" diye düşünüp cevap bulamayanların merak ettikleri sebepleri siz görebiliyorsunuz (evet, ileride bir bok yok).

    yağmurlu yolda sürmeyin. ıslak yolda ekstra dikkatli sürün. çünkü d'elight kayar. kayarken de bildiğiniz tüm duaları okursunuz. vakit bulamayan müslümanlardansanız derhal bir adet d'elight edinip yağmurlu yolda sürün, eksik kaldığınız ibadetlerinizi motosiklet sürerken tamamlarsınız.

    *

    "köprüden geçerken rüzgar sizi savuruyor, ammman dikkatttt" diyen çok ünlemli arkadaşlara da inanmayın. ortalama 60-70 km/s hızla geçtiğiniz vakit kışın ortasında bile sıkıntı olmuyor. ha tam o anda yanınızdan 90 ile otobüs geçerse (köprüde 90 yapabilen otobüs? ahahhaa) sallanırsınız evet, ama büyük motorda da sallanırsınız. d'elight'ın kabahati değil o.

    *

    dikkatli sürün. motora her bindiğinizde -varsa- sevdiklerinizi ve sizi bekleyenleri düşünün. deli deli olmayın.

    *

    edit: barkın reis'in d'elight incelemesi.
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap