9 entry daha
  • bir freud kitabı.
    evet diğer arkadaşlarımın da söylediği gibi freud bu konuda kendisine ve bize yol gösterici olarak le bon'u seçmiştir. bu kitabın kitleyi anlatmasının önüne geçmemelidir.

    "kitlenin kendisi tüm aşırılıklara eğilim gösterdiği gibi, onu coşturup heyecanlandırmak da yine ancak aşırı duygularla gerçekleşir. kitleyi etkileyecek kimsenin, nedenleri mantık süzgecinden geçirmesinin gereği yoktur; işi alabildiğine güçlü imgelere dökmek, abartmaya kaçmak ve sürekli aynı şeyi yinelemek amaca ulaşmasını sağlar. kitle "gerçek" ve "düzmece" konusunda kuşku nedir tanımaz... üstün bildiği kişide aradığı güçlülük hatta zorbalıktır. egemenlik baskı altına alınmayı, efendisinden korkmayı ister.
    "

    kitaptan alıntıladığım şuncacık paragraf bile umarım sizlere bugün içinde bulunduğumuz sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasî yozluğu anlatmaya yeterli olur.
    freud, 1939 yılında kanserden vefat etmiştir. şimdi bu alakasız bilgiyi niye verdim? demek ki sorun bizde ya da yaşadığımız zamanda değil. sorun, kitlelerin aynı kafada, ortak bir psikolojiyle hareket etmesinde. umarım bir gün bilimi yeneriz.
33 entry daha
hesabın var mı? giriş yap