5 entry daha
  • kapıdağ'ın bazı özellikleri :
    doğal yaşam ( kara ) : 17,686 hektarını ormanların oluşturduğu yarımada kara ve deniz hayvanlarının çeşitli türleri için gerek sürekli gerekse de göçmen olarak , önemli bir yaşam alanıdır. bu hayvan türlerinden bazıları ; wwf ( doğal hayatı koruma vakfı ) verilerine göre yarımadanın kapsül burnu ve maymun burnu akdeniz fok’ unun yaşam alanlarındandır. diğer türler olarak ; yaban domuzu, kurt,çakal,tilki, kertenkele,tavşan,yılan,kaplumbağa, kuşlardan ; karga , serçe, güvercin,saka, iskete, kırlangıç, atmaca, çaylak, sığırcık, göç mevsimlerinde leylekler , kaz ve ördekler sayılabilir . yarımadada önemli bir alan “yaban hayatı koruma sahası “ olarak belirlenmiş ve çeşitli hayvan türleri bırakılmıştır. tabii akıbetleri hakkında olumsuz bilgilerde maalesef vardır.

    doğal yaşam ( deniz ) : yarımada çevresinde çok çeşitli balık türü barınmakta yada uğramaktadır . bu nedenle balıkçılık önemli bir gelir kaynağıdır . ancak bilinçsiz ve kontrolsüz avlanma doğal hayatı tehdit eder hale gelmiştir.

    yarımada çevresinde görülen balık türlerinden başlıcaları şunlardır;
    göçmen balıklar: levrek, lüfer, kolyos, uskumru,torik, mezgit, hamsi,sardalya, palamut
    yerli ve taş balıklar : tekir , kefal , istavrit , dil , kırlangıç, gümüş, barbunya, sinarit, sarıgöz, alyanak, çupra
    kabuklu hayvanlar : istakoz, böcek, ayna, pavurya, karides, kaya ve kum midyesi, istirdye, ticari değeri olmayan ama ekolojik yaşam açısından önem arzeden , çağanoz,çalpara,pines,sulina,kestane, deniz iğnesi ve deniz atı sayılabilir.
    süngerler: kimi bölgelerde ticari değer taşımayan süngerler vardır.

    orman ve bitki örtüsü : kapıdağ’ da görülen kimi ağaç türlerini şöyle sıralayabiliriz; meşe türleri, akçe ağaç, dişbudak , titrek kavak, ak kavak, karaağaç, kızıl ağaç, söğüt , çınar, erguvan, kızıl çam, defne, ceviz, ıhlamur, kestane …

    kıyılarda ve yamaçlarda tarımda önemli bir yer tutan zeytin ağaçları , orta kesimleri makilik ve dağlık alanlar tamamen ormanlıktır. şifalı bitkiler özelliğinde birçok bitkininde dağlarda ve yamaçlarda bulunması mümkündür , kekik , karabaş otu , ebegümeci,papatya ,ökse out, yonca, ayı sarımsağı vb. olarak çoğaltabileceğimiz bitkiler doğal ortamlarında kendiliğinden yetişir.
33 entry daha
hesabın var mı? giriş yap