6 entry daha
  • kadıyanîlik, diğer isimleriyle ahmediyye ya da ahmedîlik, 19. yüzyılda mirza gulam ahmed (1835-1908) tarafından hindistan'da kurulmuş bir dinî akımdır.

    tarihçe
    mirza gulam ahmed tarafından 1889'da ortaya atılır. inanç anlamında müslüman olarak tanımlanabilecek olan kadıyanilik, kurucusu gulam ahmed'in 1908'deki ölümünden sonra hekim nuriddin'in başkanlığında devam etmiştir. pakistan parlementosu'nun teokratik bir yönetime sahip olması nedeniyle ve insanların yoğun bir şekilde bu cemaate katılmaları molla rejiminin müdahalesi ile karşılaşmış ve islâm dışı bir inanç olarak kabul edildiği için azınlık olarak tanımlanmış, 1974'deki kararıyla, kadıyaniliğin pakistan'daki faaliyetlerini sınırlamış, diğer azınlık inançları ile aynı haklar ve özgürlükler verilmiş, aynı sınırlamalara tabii tutulmuştur. bugün hindistan, pakistan, afrika, amerika ve ingiltere'nin de dahil olduğu 190 ülkede faaliyetlerini sürdüren kadıyanilerin sayısının yaklaşık 5 milyon olduğu söylenmektedir. kadıyaniliğin bugünkü temsilcisi, gulam ahmed'in torunu da olan, mirza masrur ahmed'tir. inanışlarına göre mirza masrur ahmed 5. halifedir, kadıyaniler ona "mesih'in beşinci halifesi" diye adlandırırlar.

    şiar ve semboller
    bir islam hareketi olan ahmediyye'nin şiarı "herkesi sev, kimseden nefret etme"dir. bu şiar, ispanya'daki başarat camii'nin temel taşının yerine oturtulması sırasında yaptığı konuşmada mirza nasır ahmed tarafından dile getirilmiştir.

    kadıyani beyaz minaresi, ahmediyye mezhebinin bir sembolü ve ayırt edici özelliği olmakla birlikte, bayraklarındaki sembollerden biridir.

    inançları
    kadıyaniliği tanımlamak gerekirse, kadiyaniliğin kurucusu gulam ahmed kendini nebi, mehdi ve mesih olarak ilan etmiştir. bu sebeple de islam dışı bir inanç olarak kabul edilmiştir. dünya çapında yayın yapan müslim tv ahmadiyya (mta) adlı bir tv kanalları bulunmaktadır. genellikle devletin yetersiz kaldığı afrika ve asya'nın birçok ülkesinde okulları hastaneleri vardır ve din dil ırk ayrımı yapmadan cemaat üyelerinin fedakarlıklarıyla hizmet üretirler. bugün hâlâ yoğun misyonerlik faaliyetlerinde bulunabilmelerinin en büyük nedeni inançlarına göre her inananın vermesi gereken bir miktar zekât, bir tür vergi ve bir tür miras payıdır. nobel ödülü alan ilk müslüman bilim adamı prof. abdüsselam bu cemaatin bir üyesidir. yine birleşmiş milletler adalet divanı başkanlığı yapmış sir zaferullah han da bu cemaat üyesidir ve eski pakistan dışişleri bakanlığı yapmıştır.

    dünyada kadıyanilik
    almanya
    almanya'da 1920'lerden beri faaliyette bulunan kadiyani cemaati, bu ülkenin hessen eyaleti ve hamburg şehrinde resmen tanınmıştır.

    kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/kadıyanilik
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap