1 entry daha
  • metaheuristic bir yöntemdir. algoritma temel iki adımın tekrarlanmasıyla problemlere çözüm üretir: big bang*, big crunch*.

    ibrahim eksin ve osman kaan erol tarafından evrenin oluşması ve son bulması yönündeki teorilerden esinlenilerek 2006 yılında geliştirilmiştir.

    genetik algoritmadaki başlangıç popülasyonunun rastgele üretilmesine benzer olarak çözüm uzayında adayların yayılması big bang adımı olarak adlandırılır. burada evrendeki zaman ve mekanı oluşturan gerçek big bang'in mantığı üzerine kurulu bir işlem yürütülür. çözüm uzayındaki adaylar normal dağılıma veyahut problem türüne bağlı olarak diğer dağılımlar kullanılarak üretilebilir. her iterasyonda üretilen aday çözümlerin sayısı ve kaç iterasyon boyunca devam edeceği parametrik unsurlardır.

    big bang adımını big crunch adımı izlemektedir. büyük çöküş bir çok girdi ve tek çıktıdan meydana gelen, kütle merkezi olarak ifade edilen, kütle merkezi tarafından hesaplanan yakınsama operatörüdür. büyük patlamada çözüm uzayına dağılan değerler büyük çöküş aşamasında kütle merkezi olarak ifade edilen bir vektörel değer olarak elde edilir. kütle merkezinin etrafında bir normal rastgele sayı çıkartarak veya ekleyerek yeni adaylar hesaplanır. kütle merkezinin yerine büyük patlama aşamasında oluşturulan en iyi değer de ayrıca seçilebilir.

    iterasyon sayısının giderek azalması durumunda bu üretilen değerler hesaplanır. iterasyonlar boyunca kütle merkezinin yeri değişir. iterasyon sayısı ilerledikçe, belirli adımlardan sonra üretilen çözümlerin optimum nokta etrafında olması gerekir.

    bu yöntem, popülasyon üyelerini bir bütün olarak alan bir kasılma* ve sıkma* operatörü hareketleridir.

    edit: imla.
hesabın var mı? giriş yap