• bir odulun bir yarisi 84 yaşındaki irlandalı william c. campbell ve 80 yaşindaki japon satoshi omura'a, yuvarlak solucan parazitlerine karsi tedavide 1979 yılında gelistirdikleri avermectin adli ilac nedeniyle; diger yarisi 84 yasindaki çinli youyou tu'ya sitma'ya karsi 1981 yılında gelistirdigi artemisinin adli ilac, nedeniyle verildi.

    willian c. campbell trinity collage, dublin'den mezun olup, avermectin/ivermectin ile ilgili calismayi yaptigi surede merck ınstitute for therapeutic research new jersey-abd'de calismis.

    satoshi omura, tokyo university of science*'tan (kimya) ve university of tokyo*'dan (eczacılık bilimlerinden) iki tane doktora programi tamamladiktan sonra kitasano ınstitute tokyo-japonya'da akademik hayatina devam etmis. avermectin de buradaki calismalarin sonucu olarak ortaya cikmis.

    youyou tu, pekin'de tıp ogrenimini tamamladiktan sonra china academy of traditional chinese medicine'da nobel'i getiren calismalarini yurutmus. nobel odulu getiren artemisinin ile ilgili calismasini 1981 yilinda çince yayimlamis.

    edit: (bkz: #55291282)
    edit: * duzeltme icin @zack'a teşekkürler.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap