• ingiltere'nin uluslararası hukuku çiğneyerek norveç'in tarafsızlığına tecavüz etmesi, norveç karasularını mayınlayıp buralarda seyreden alman ticaret gemilerine saldırması sonucu reich için yaşamsal öneme sahip demir cevheri sevkiyatını güvene alma amacıyla yapılan harekattır.

    karşılaşan güçler:

    almanya: kriegsmarine ile 10.000 asker (çoğu dağcı)
    müttefikler: ingiliz donanması ve 14.000 asker

    harekat:

    5 nisan 1940 günü alman güçleri yola çıktılar ve 9 nisanda hedeflerine ulaşarak oslo, bergen, trondheim ve narvik kentlerini ciddi direnişle karşılaşmadan ele geçirdiler. sadece oslo'da bir derece direniş yapıldı. oslo kıyı bataryaları alman kruvazörü blücher'i batırdılar. ne yazık ki bu gecikme yüzünden norveç kralı altınlarıyla beraber kaçmayı başardı. aynı saatlerde danimarka ile yapılan anlaşma ile bu ülke reich'ın askeri şemsiyesi altına girmeyi kabul etti. ingilizler karşı saldırıyı ellerine yüzlerine bulaştırdılar. namsos ve andalsnes'e çıkan ingilizler hiç bir iş görmedi ve 2 mayısta tahliye edildiler. narvik şiddetli bir deniz savaşının ardından 28 mayısta ingilizlerin eline geçti ama ingilizler tutunamayarak 8 haziranda çekildiler. çekiliş sırasında devriye gezen alman zırhlıları scharnhorst ile gneisenau ingiliz uçak gemisi glorious'u yakalayıp işini bitirdiler. böylece iskandinavya müttefiklerden tamamıyle kurtarıldı.

    kayıplar:

    almanya: 3 kruvazör ve 10 muhrip battı, 2 kruvazör ve 1 cep zırhlısı yara aldı.
    ingiltere: 3 muhrip ve 1 uçak gemisi battı, birçok diğer ana gemileri yara aldı.

    sonuç:

    iskandinavya pasifize edilerek reich davasına kazandırıldı. ingiltere kuzey sularında deniz hakimiyetini yitirdi, alman donanması yeni üsler elde etti. hayati önemdeki demir cevheri sevkiyatı güvene alındı. ayrıca ilk defa paraşütçüler başarıyla savaşta kullanıldılar. uçakların savaş gemilerine üstünlüğü de açıkça görüldü.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap