223 entry daha
  • şimdi otomotiv sektöründe çalışan bir maraba olarak müsadenizle azıcık ukalalık yapayım ;

    bir otomobili sıfırdan tasarlayabilmek demek aşağıdaki fonksiyonların ayrı ayrı ve bir arada tasarlanıp test edilip, kombine çalışmasını sağlamak ile olur. nedir bunlar;

    - platform (şasi) veya alt gövde tasarımı ki; sanırım en çok ar-ge burada yapılır. yapılan statik ve dinamik testlerin harcanan paranın haddi hesabı yoktur. çoğu otomobil üreticisi ortak platformlar geliştirir ve farklı markaların aynı platform üzerine farklı model araçlar kurduklarını görebilirsiniz. (örn: inanması zor ama renault clio ile nissan qashqai ortak platform üzerinde tasarlanmıştır)

    - powertrain motor , şanzuman, aktarma organları tasarımı : bu kısmın da zorluk, kompleksite ve hoımologasyon anlamında en efor sarfedilen fonksiyon olduğunu söylmeme gerek yok sanırım. standart bir otomobil kullanıcısının da bileceği üzere, çoğu motor şanzumanlar farklı markalarda ortak kullanılır
    (örn. renault dci motoru, nissan, dacia ve mercedes a180 dizel de kullanıır. örn 2: fiat'ın yarı otomatik şanzumanı mta psa (peugeout-citroen) grubu ile ortak geliştirilmiş olup her 2 markanaın farklı modellerinde kullanılır)

    - konstrüksüyon, üst gövde tasarımı (aracın gözüken boyalı sac parçaları, gözükmeyen taşıyıcı direk sac parçaları ..vs)

    - interiors, iç trim tasarımı (eşik ve direk plastik kaplama parçaları, torpido konsol gibi kokpit parçaları, tavan kaplamaları .. .vs vs)

    - exteriors, dış trim tasarımı (tampon, süs çıtası vs gibi dışarıdan gözüken boyalı, kaplamalı plastik parçaları)

    - elektrik tasarımı (araç içi tüm elektrik akışı , kablolalama, wire-harness, aydınlatma vs )

    atladığım vardır mutlaka... ama kabaca bir otomobilin ortaya çıkması için bu fonksyonlar altında çalışan ekiplerin ayrı ayrı ve koordineli çalışıp aracı oluşturması gerekir ki benim bildiğim gördüğüm ana sanayilerde bu fonksiyonlarda çalışan ve bir yeni model projesine dedike olmuş (kurumsal ağız dedikleri amk !) beyaz yaka sayısı 300-400 arasında değişir. mavi yaka ve outsource edilmiş dış destek birim ve firmalardan alınan hizmetler dahil değil bu sayıya.

    bu gereksiz (!) ön bilgiden sonra bizim sözde yerli oto projesine bakalım.

    her ne kadar 3-4 senedir yerli oto yapacak babyiğit arasa da hükümetimiz, son seçim takvimi ile birlikte 4-5 aydır aktif bir şekilde gündemde tuttular bu işi. bu nedenle prototip çalışmasının 4-5 aylık süreçte alelacele yapıldığını farzediyorum. azıcık mantığa sahip bir insan evladı, yukarıda bahsettiğim ana fonksyonların bu kadar kısa sürede bir prototip araç tasarlayabilecek bir ekip kurmasının mümkün olmadığını rahatlıkla görebilir. gerek sıfırdan ekip kurma, aracın tüm alt parçalarının tasarlanması, prototip parçalarını yapacak kalıpların ortaya çıkması, bu kalıpların basılması ve fiziksel parçaların ele alınması en hızlı haliyle 2-3 sene gibi bir süreç gerektirir.

    şimdi sonuç paragrafını bilal'e anlatır gibi yazayım; ey akp li kardeşim . eğer ki üşenmeyip bu yazıyı buraya kadar okuduysan şunu bil çok net bir şekilde kan-dı-rı-lı-yor-sun. iktidarı boyunca sen dahil herhangi bir insan evladına, halka , etnik kökene, zerre saygı duymayan, sevmeyen, binlerce kişinin ölümünden sorumlu bir hükümete illa oy vereceksen, oy verme nedeninin bu çakma otomobil olmasın lütfen . çünkü tekrar söylüyorum salak yerine koyuyorlar seni, en azından bu tür bariz bir konuda kandırılma !!

    anlayana not: dar zamanda çok şey anlatmaya çalıştım o neden bir sürü yazım ve anlatım hatası yapmışımdır. idare edin. laf çakmadan önce konunun özünü anlamaya çalışın !
97 entry daha
hesabın var mı? giriş yap